Jefim Fištejn: Potlesk Porošenkovi v Kongresu a co dál?

22. září 2014

Projev ukrajinského prezidenta Petro Porošenka, který minulý čtvrtek pronesl v americkém Kongresu, byl mnohokrát přerušován bouřlivými ovacemi vestoje. Panuje názor, že to byl nejtvrdší odsudek imperiálního Ruska, který kdy v Kongresu zazněl.

Ukrajinský host připomněl zákonodárcům, že se Ukrajina vzdala třetího největšího jaderného potenciálu ve světě výměnou za záruky své bezpečnosti a pak dostala od jednoho ze signatářů těchto záruk kudlu do zad. Barack Obama, který ukrajinského prezidenta přijal v Bílém domě, ho ujistil neochvějnou podporou Spojených států a svým osobním přátelstvím, s nímž Ukrajina může vždy počítat. Své přátelství Barack Obama ocenil na 46 milionů dolarů, jež Ukrajině nabídl na její bezpečnostní potřeby.

Dalších 7 milionů poskytl návštěvě coby humanitární pomoc. Kongres byl o něco velkorysejší a slíbil dodat potřebnou obrannou pomoc za 350 milionů dolarů. Letální zbraně ovšem tak jako tak do dodávek nebudou zahrnuty stejně tak jako úpěnlivá prosba Ukrajiny o udělení jí statutu zvláštního spojence Ameriky mimo NATO zatím nebyla vyslyšena. K posouzení této otázky se Kongres vrátí až po týdenních prázdninách.

Čtěte také

Je to, čeho dosáhl ukrajinský prezident ve Washingtonu úspěch či fiasko? Bývalý velvyslanec Spojených států v Kyjevě Steven Pifer má za to, že bylo dosaženo maximum toho, co dosaženo být mohlo. Poukazuje na to, že mezi zbraňovými systémy, které Kyjev dostane, jsou tzv. protidělostřelecké radary, které umožní ukrajinské armádě zjišťovat a potlačovat zdroje raketových útoků.

Posílení obranyschopnosti ukrajinské armády jí umožní lépe vzdorovat ruské armádě, a tím obrazně řečeno zvýšit cenu války pro Kreml. Existuje nemálo důkazů o tom, že ruské vedení je znepokojeno sílícími zprávami o ruských ztrátách na Ukrajině. Steven Pifer obecně zdůrazňuje, že ve vztahu Američanů k Rusku v posledním půlroce došlo k radikálnímu obratu k horšímu a silný projev Petro Porošenka tento trend jen posílí.

Profesor virginské Univerzity George Masona Eric Shiriaev má jiné vysvětlení pro zdrženlivost Obamovy administrativy: „Styl současné americké politiky má pro Bílý dům větší význam než obsah. Prezident Obama odmítá použití síly z ideologických důvodů. Rychlé dozbrojení Ukrajiny by bylo pro něho porušením politického stylu. Ve všech předchozích konfliktech – v Libyi, Sýrii, v postoji vůči Íránu – každému rozhodnutí předcházela nekonečná liknavost.

Prezidenti Ukrajiny a USA Petro Porošenko a Barack Obama v Bílém domě

Navíc vystoupení prezidenta Porošenka při vší jeho emocionalitě zůstávalo na titulních stránkách novin jen pár dní a pak bylo vytlačeno událostmi v Iráku a Sýrii. Ukrajinský problém zatím ještě není dostatečně ve Washingtonu brán jako prioritní pro Ameriku. Ovšem bude-li konflikt pokračovat, vrátí se válka na východě Ukrajiny zpět do středu americké pozornosti. Barack Obama bude tlačen americkým veřejným míněním k větší rozhodnosti. Toto je jen z prvních signálů vůči Kremlu, aby pochopil, že lidé na Západě se nezbláznili všichni naráz, ale že se jedná o dlouhodobý zlom. Dříve nebo později i v Kremlu bude zřejmé, že jeho kroky jen prohlubují a urychlují procesy, které původně chtěl zastavit. Ukrajina tíhne k Západu jako nikdy předtím, Západ je jednotný ve svém odsouzení Ruska a protiruské nálady jsou nejsilnější v dějinách. Takto viděno, návštěva Petro Porošenko v Americe svůj úkol splnila,“ domnívá se profesor Eric Shiriaev.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.