Jefim Fištejn: Trumpovy „kšefty“ s Ruskem

19. květen 2017

Americký prezident Donald Trump navzdory zvyklostem se rozhodl nezveřejňovat svá daňová přiznání. Neznamená to ovšem, že nikdo neví, co v nich je.

Ví to spousta lidí počínaje úředníky velmi přísného berního úřadu a konče daňovými poradci, kteří potřebné dokumenty pro něho sepisují. Na konci minulého týdne skupina advokátů zastupujících Donalda Trumpa zveřejnila podrobný přehled položek Trumpových příjmů, z něhož vyplývá, že jejich klient nemá žádné úvěry pocházející od ruských věřitelů a žádné přímé příjmy z ruských zdrojů.

Nepřímé příjmy, i když tvoří výjimku, jsou zadeklamovány a není bez zajímavosti zjistit, o jaké položky se jedná. Tak třeba v roce 2008 velký obytný dům postavený Trumpem na Floridě byl prodán za 95 milionů dolarů ruskému miliardáři Dmitriji Rybolovlevovi. Kupec později novostavbu zboural a postavil na parcele ještě výstavnější a dražší sídlo.

V roce 2013 byla v Moskvě pořádána soutěž krásy Miss Universe, na které Trump vydělal slušných 12 milionů dolarů.

Právníci v dopise zdůrazňují, že obchody s nemovitostmi se uzavírají prostřednictvím zastupujících makléřských firem, nezřídka pro anonymní zákazníky, a před deseti lety, dávno před zavedením protiputinských sankcí, nebylo na volném trhu zvykem hloubkově prověřovat jiné vlastnosti kupujících než jejich bonitu. Mezinárodní soutěže krásy se pořádaly zpravidla v zemi vítězkyně z předchozího ročníku.

Logo

Poctivá a neúplatná moskevská pobočka

Americký prezident byl podnikatelem s mezinárodní působností. Vlastní množství hotelů, na východním pobřeží Spojených států ve městě Atlantic City postavil slavný zábavní park známý jako Taj Mahal.

Kdo chce, může se pohoršovat nad tím, že v Trumpových hotelích možná mezi mnoha dalšími pobývali také občané Ruské federace, někteří z nich možná prohráli určité obnosy v jeho kasinech nebo zaplatili za vstupní kartu na jim vlastněná golfová hřiště. Rozumí se, že z těchto podnikatelských činností slušně profitoval.

Jediný způsob, jak tomu účinně zabránit, by bylo zakázat jim vstup do hotelů, restauračních a jiných zařízení anebo rovnou do Spojených států. Předpokládám, že by stejní kritici v takovém případě obvinili Trumpa z nehorázné diskriminace zákazníků podle etnického původu.

Totéž platí pro nemalé peníze, které si vydělal prodejem značkového zboží, jako jsou kravaty a vína – i v tomto případě nelze vyloučit, že se některé výrobky s jeho brandem dostaly do nepravých rukou – možná dokonce do rukou Putinových funkcionářů nebo ruských špionů.

Donald Trump

Mnohé firmy vlastněné občany Ruské federace při svých operacích na volném trhu často používají off-shory, filiálky registrované na Kypru či na Britských Panenských ostrovech. Mezinárodní obchod by se nadobro zastavil, kdyby prodávající musel u každého kupujícího zjišťovat, zda nemá nějaké utajené vazby na Kreml. Od toho jsou jiné příslušné orgány.

Právníci adresovali svou zprávu senátorovi Lindsey Grahamovi, který stojí v čele vyšetřování obchodních styků prezidenta Trumpa. Všichni jsou zaměstnáni v kanceláři Morgan Lewis &Bockius, jejíž moskevská pobočka má mezi západními podnikateli pověst obzvlášť poctivé a neúplatné.

Spustit audio