Jindřich Šídlo: Islám, islamismus a ODS

19. leden 2015

Poslankyně Jana Černochová patří bez pochyb mezi nejvýraznější postavy ODS. A taky nejúspěšnější. Třeba loni v říjnu dokázala jako jedna z mála ve své straně obhájit post starostky na Praze 2.

Takže je docela těžké uvěřit lidem z ODS, když tvrdí, že vůbec nechápou, proč účast Jany Černochové na páteční protiislámské demonstraci českého politického suterénu vzbudila takovou pozornost.

Ale klidně to můžeme vysvětlit ještě jednou. Zkrátka proto, že jsme si až dosud poslankyni Černochovou a celou ODS řadili do poněkud jiné kategorie, než Okamurův Úsvit, Janu Volfovou nebo hrdě rasistického senátora Jaroslava Doubravu.

Možná to má ale být jen připomínka, kdo jsou teď skuteční soupeři ODS.

Na požadavku, aby i čeští politici začali vážně debatovat o imigraci nebo nebezpečí radikálního islamismu, jak o tom už loni v září na kongresu mluvil předseda strany Petr Fiala, není samo o sobě nic extremistického, je to problém, který řeší a ještě dlouho bude řešit celá Evropa.

Čtěte také

ODS volá po diskusi, nechť se diskutuje, a pravdu má i Jana Černochová, když říká, že některá témata nelze nechat ležet na zemi, aby je sebrali skutečné populisté a xenofobové.

Problém je trochu v tom, že účastníci oné páteční demonstrace po žádné diskusi netoužili, protože pod transparenty jako „Islám mimo zákon“ nebo „Islám do Evropy nepatří“ se žádná produktivní diskuse moc vést nedá.

A pokud se nestane něco mimořádného, Úsvit přímé demokracie nebo senátor Doubrava ani nikdy žádné vážně míněné řešení hledat nebudou muset, protože to poslední, o čem sní, je, aby někdy museli převzít jakoukoliv odpovědnost. U ODS stále ještě očekáváme vyšší ambice.

Před Hradem protestuje proti islámu v ČR asi šest stovek lidí

Předseda strany Petr Fiala minulý týden na svém twitterovém účtu napsal: „Islám a terorismus není totéž. To je jasné. Jen teroristé všeho druhu se k islámu hlásí. Tuto spojitost nelze popřít.“

Ano, to samozřejmě popřít nelze, i když tenhle tweet přímo volá po parafrázích typu „ODS a korupce není totéž. To je jasné. Jen korupčníci všeho druhu se k ODS hlásí. Tuto spojitost také nelze popřít.“

V neděli večer pak Fiala také na twitteru zareagoval na ironické upozornění, že předsedou frakce Evropských reformistů a konzervativců v Evropském parlamentu, jejímiž členy jsou i dva europoslanci ODS Jan Zahradil a Evžen Tošenovský, je britský konzervativec a muslim Syed Kamall.

„Víme to dobře. Ale hlavně posloucháme, co říká. Udělejte to také,“ napsal Fiala a přiložil text, v němž europoslanec Kamall říká, že cestou, jak porazit teror, je učit všechny Brity britským hodnotám.

Zní to logicky, jen je dobré dočíst Kamallova slova až do konce: „To, co známe jako militantní islamismus, nemá s náboženstvím islámu nic společného. V islámu nenajdete nic, co by bylo neslučitelné s životem v liberální demokracii britského typu.“

Možná by pro příště stačilo, aby si Kamallova slova přečetla poslankyně Černochová v tramvaji cestou na příští demonstraci.

Spustit audio