Jindřich Šídlo: Jak zelení přicházejí o iluze

15. prosinec 2014

Strana zelených sice už skoro před pěti lety vypadla po jediném volebním období ze sněmovny a s návratem to bude mít velmi obtížné, ale i tak teď zelení zažívají lepší časy své pětadvacetileté existence.

V září uspěli v doplňovacích senátních volbách v Praze 10, v koalici se starosty a lidovci udělali velmi dobrý výsledek ve volbách na magistrát a výrazně bodovali i v některých městských částech, třeba v Praze 3 nebo 7.

Což je ovšem přesně moment, kdy začínají praktické problémy. Stejně jako si nemalá část členů zelených a jejich voličů myslí, že byla chyba vstoupit před osmi lety do vlády s ODS a lidovci, podobně vypjatá debata se teď vede kolem angažmá zelených ve spojenectvích s hnutím ANO. Což by samo o sobě asi nebylo takové trauma, s podnikem Andreje Babiše je dnes už ochoten nebo nucen spolupracovat každý. Jenže u zelených je to komplikovanější.

Čtěte také

Vedení pražské organizace vyzvalo svou buňku v Praze 10, aby vystoupila z široké a taky mimochodem menšinové koalice, díky níž se ve Vršovicích stala starostkou šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová, známá též pod jménem „Ta, co nespolupracovala s StB, a ta hodnost taky nesouhlasí“. Její místostarostkou je zelená Ivana Cabrnochová, mimochodem vítězka oněch senátních voleb z letošního podzimu, tedy jedna z nejúspěšnějších političek strany.

Je to tedy obtížné, ta politika. Protože s kým, že to tvoří zelení koalici na velké pražské radnici a kdo se díky nim stal primátorkou? Ano, Adriana Krnáčová z hnutí ANO. A jejím náměstkem je díky tomu i Matěj Stropnický, vítěz voleb v Praze 3, a tedy také jeden z nejúspěšnějších politiků strany. Tak v čem je rozdíl?

Matěj Stropnický

Možná v pověsti obou dam. Primátorka Krnáčová ji má zatím nepochybně mnohem lepší než starostka Kleslová.

Jenomže Kleslová je její stranická nadřízená a bez jejího svolení se v pražském ANO nehne ani lístek na větvi. Nějak se nám to komplikuje.

Čtěte také

Možná je to jen tím, že koalice na Praze 10 až příliš připomíná spojenectví minulé, s nepříliš dobrou pověstí, jehož znovuobnovení si významný místní pumpař a politický hybatel Tomáš Hrdlička pochvaloval slovy, že „voliči nechtějí změnu“.

Je to sice drzost jako z učebnice komunikace pro lokální mafiány, jenže v jednom má Hrdlička pravdu: Ivana Cabrnochová byla v minulém volebním období jako místostarostka pevnou součástí i tohoto paktu. Pokud to zeleným tak vadilo, proč z ní udělali svou senátorskou kandidátku a jedničku na své komunální kandidátce?

 místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová ve studiu Reginy

Tomuhle se říká reálná politika a její poznání je užitečné i pro novou generaci zelených. Není tu příliš mnoho místa pro idealismus, jehož absenci kdysi vyčítali Martinu Bursíkovi, ale o mnoho lepší už to nebude. A pro voliče je to možná i přehlednější. Zelení už ze sebe nemohou dělat Rychlé šípy české politiky. Jsou na tom stejně jako ostatní. Greens up, vítejte v realitě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.