Jindřich Šídlo: Kauza Nagyová - spravedlnost pro všechny

20. červen 2016

Rozsudek soudkyně Heleny Králové, která v pátek znovu osvobodila Janu Nagyovou – Nečasovou a bývalé rozvědčíky z údajného zneužití tajné služby, ještě zcela jistě není definitivní.

Přesto po něm vzplály emoce, ne nepodobné těm fotbalovým ve Francii. Je to možná pochopitelné, ale stejně by bylo na místě zchladit hlavy. Aspoň na chvíli. Komu se zdá výsledek celé slavné červnové razie na Úřadu vlády a okolí z června 2013 zatím poněkud chabý, má sice pravdu, ale možná ať si vzpomene na případ Davida Ratha.

Toho policie zatkla už o rok dřív, v květnu 2012 – a dodnes není kauza definitivně uzavřena, byť to s důkazy vypadá docela jednoznačně. Spravedlnost je někdy extrémně pomalá, někdy samozřejmě omylná a slepá, ale pořád je to lepší, než když o vině rozhoduje ulice.

Soudkyně Králová rozhodla stejně jako před rokem – a zdá se, že ji při tom nijak nerozhodil názor odvolacího soudu, který věc vidí o dost jinak. Státní zástupce se na místě odvolal, rozhodovat se bude znovu. Už teď ale od politiků ODS a TOP 09, jímž zásah před třemi lety položil vládu, slyšíme, že by měli být žalobci z Vrchního státního zastupitelství pohnáni k odpovědnosti. Navrhuje to kupříkladu poslanec ODS Marek Benda.

Ne tak rychle, poslanče, ne tak rychle. Tenhle případ musí být ukončen pravomocným rozsudkem a Bendova výzva není ničím jiným, než politickým nátlakem na státní zastupitelství, byť samozřejmě vzhledem k aktuální síle ODS nepříliš nebezpečným.

Posměch kvůli kabelkám

A protože to teď pánové Ištvan se Šlachtou schytávají – právem – u příležitosti 3. výročí zásahu ze všech stran, je docela na místě připomenout si několik banálních pravd. Podezření, že nejbližší politikův spolupracovník nebo spolupracovnice a milenka k tomu používá vojenskou tajnou službu ke šmírování civilistů, by stačilo na odchod v každé slušné zemi.

Marek Benda, poslanec za ODS

Pokud je to premiér, smůla, ale pak musí padnout i vláda. Mimochodem, tyhle přísné standardy si stanovila sama Nečasova sestava, z níž se odcházelo za mnohem menší podezření, která posléze skončila kdesi v autu – takový ministr životního prostředí a perspektivní místopředseda ODS Pavel Drobil by mohl vyprávět.

A nic na tom nemění fakt, že se poměry brzo vrátily k normálu a že Andrej Babiš může ve vládě sedět, i když jeho firma Agrotec je už dva roky trestně stíhána a už brzo skončí u soudu kvůli údajným manipulacím na České poště. Přece by se ODS nechtěla srovnávat s Babišem!

Zásah na Úřadu vlády vypadá skutečně zatím jako jedno velké fiasko, které teď žalobci dohánějí třeba urputnou snahou dostat před soud aspoň bývalého premiéra Nečase za údajné uplácení neposlušných poslanců ODS. Možná, že kdyby během těch let zvedli v Olomouci hlavu, neušlo by jim, kolik podobných obchodů se za tu dobu ve sněmovně odehrálo.

O údajném širokém spiknutí politiků s podsvětím jsme se od té doby taky moc nedozvěděli, kilogramy zlata a stovky milionů se rozplynuly. Posměch kvůli nezdaněným „kabelkám“ je ovšem nespravedlivý, protože nešlo o žádné cetky, ale dárky za mnoho milionů pro vysoce postavenou státní úřednici. Pročpak je asi dostávala?

Na celkovou bilanci je ale ještě brzo, jakkoliv čas běží rychle a i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už loni v prosinci v Hospodářských novinách volal po alespoň nějakých výsledcích. Na ten definitivní v případě vojenské rozvědky bychom ale počkat měli.

Spustit audio