Jindřich Šídlo: Ondráček je na svém místě

2. březen 2018

Pojďme si říct radši hned na začátek jednu takovou nepříjemnou věc. Fakt, že Sněmovna v pátek zvolila na třetí pokus šéfem komise pro dohled nad GIBS komunistu Zdeňka Ondráčka, by už skutečně neměl nikoho překvapit.

Natož pak znechutit, to se snad může přihodit jen člověku, který nepostřehl, v jaké zemi od loňského podzimu žije. V zemi, kde vládne díky výsledku nepochybně svobodných a demokratických voleb jasná většina stran, jejichž vztah ke svobodě a demokracii je v lepším případě rezervovaný.

Premiér nenávidí parlament a opoziční poslance oslovuje při jednání arogantním pokřikem “hoši”, místopředseda Sněmovny za SPD zpochybňuje holokaust a hodlá omezit svobodu vyznání - a komunisti jsou prostě komunisti.

Páteční volba završila všeobecně vydařený týden ve Sněmovně, během nějž spojenectví strachu a pořádku zvládlo uchránit Tomia Okamuru v místopředsednickém křesle, prosadit do Rady ČTK státního novináře Petra Žantovského, o němž se bude jednou přednášet na žurnalistických katedrách a nakonec zvolit Ondráčka.

Čas vystřízlivět

Sněmovna zvolila na třetí pokus šéfem komise pro dohled nad GIBS komunistu Zdeňka Ondráčka

Všechno jsou to symbolické kroky, které dělat nemusíte, ale nakonec je uděláte, protože tím ukazujete sílu, kterou momentálně vládnete. A Zdeněk Ondráček ani nemusí cvičit upřímě překvapený výraz, když se před kamerami ptá, co vlastně komu vadí.

Taková byla doba, zákony neporušil, což je přísně vzato asi pravda - v lednu 1989 při Palachově týdnu tehdejší zákony skutečně porušovali ti, kteří se scházeli na Václavském náměstí a proti nimž Ondráček jako mladý, nejspíš i vyděšený nováček u Veřejné bezpečnosti zasahoval.

Jenže do své dnešní nové funkce se Ondráček teď nedostal navzdory své minulosti, ale díky ní. Ničeho nelituje, omlouvat se nehodlá. Dnes je zase jiná doba a někdejší skvrny v životopise se stávají předností.

Takže ano, Ondráček je ve své nové funkci zcela nepochybně mužem na svém místě, logickým výsledkem onoho principu “poměrného zastoupení” - v téhle politické situaci si komunisté zaslouží, aby obsadili právě tenhle post a právě tímhle svým expertem.

Premiér v demisi Andrej Babiš

Jde se na to ovšem dívat i z lepší stránky. Počátkem března 2018, čtyři měsíce po volbách, je definitivně jasno, jak jsou na další roky rozděleny síly v české politice. A vůbec nic na tom nezmění ani definitivní vznik většinové vládní aliance - i když se někdo z demokratických stran “obětuje” a bude se snažit krotit Babiše, “aby to nedělal někdo horší”.

Bez iluzí: Babiš po své hlasovací koalici s komunisty a Okamurou sáhne, kdykoliv to bude potřebovat. A prosadí s ní cokoliv. Čas definitivně vystřízlivět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.