Jindřich Šídlo: Pelta ven. A kdo místo něj?

5. květen 2014

Miroslav Pelta to má těžké. Už dva a půl roku stojí v čele Fotbalové asociace ČR a jeho výkon by šel shrnout slavným výrokem bývalého ruského premiéra Viktora Černomyrdina: „Mysleli jsme to dobře, a dopadlo to jako vždycky.“

Bodrý Pelta, kterému je celkem jedno, co na veřejnosti vysloví, je tím nejlepším možným ztělesněním českého fotbalu. Ne, že by snad v jeho čele stály vždy nějaké obdivuhodné persony – stačí si vzpomenout na hned na prvního polistopadového šéfa Františka Chvalovského a jeho velká úvěrová dobrodružství 90 let.

A když už předsedou stal někdo se skutečnou autoritou a nadějemi, jako byl Ivan Hašek, skončilo to po pár letech nevyhnutelným zklamáním.

Jenže Peltovi předchůdci měli přece jen jednu výhodu: úspěchy, kterých český fotbal dosahoval. Před deseti lety, kdy svaz údajně řídil komicky působící Jan Obst, proslavený v době monstrózní úplatkářské aféry výrokem „ve fotbale se občas uplácí“, hrál národní tým nejlepší fotbal v Evropě. Dnes je výjimečná generace pryč, český fotbal spadnul do průměru.

Čtěte také

Na mistrovství světa hrál naposledy v roce 2006, do Ligy mistrů se české kluby, respektive Plzeň, podívaly jen díky eurosocialistovi Michelu Platinimu, předsedovi UEFA, který má slabost pro fotbalově slabší země, jimž přerozděluje peníze vydělané díky velkým evropským klubům. Není skoro nic, co by celkovou bídu a umaštěný obraz českého fotbalu zakrylo.

A když se Pelta přece jen o něco pokusí – dopadne to jako vždycky. Dlouhá léta fotbalový svaz toleruje nepokrytě rasistickou atmosféru na českých stadionech a pak najednou, doslova ze dne na den, vyhlásí hurá akci „stop vulgaritám“, což v praxi znamená, že skoro každému zápasu hrozí, že bude předčasně ukončen.

Rozhodčí kvůli nadávkám na adresu předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty zápas na několik minut přerušil

Stačí k tomu, když si fanoušci vzpomenou na jméno předsedy Fotbalové asociace ČR. Ne že by dnes návštěva ligového zápasu byla nějak příjemným zážitkem, jenže způsob, jakým Pelta a jeho tým přikročil k řešení, měl předem odhadnutelný výsledek: počet vulgarit se zvýšil na úroveň, která překonala i dosavadní vysoko posazenou laťku.

Pelta ale nestojí v čele svazu proto, že by se do funkce probojoval ozbrojeným pučem. Už dvakrát si ho fotbalové hnutí zvolilo a on důvěru splácí – díky jeho lobbingu posílá stát fotbalistům nejvíce peněz v historii, letos to bude 288 milionů.

Sen o mistrovství Evropy v Praze naštěstí už Pelta dosnil, jenže je pravda, že má v rukou jeden nepřehlédnutelný trumf. Otázku všem svým kritikům: Kdo z vás je ochoten dělat tuhle práci líp než já? A upřímná odpověď bude muset znít: Zatím se nikdo nenašel. A to je bohužel ta nejvýstižnější a nejsmutnější zpráva o českém fotbale.

Spustit audio