Jindřich Šídlo: Poslední volby starých časů

27. září 2016

I když senátní volby nejsou právě událostí, která by zvedala voličům adrenalin, protože obvykle drtivou většinu z nich nedonutí ani zvednout se doma z kanape, ty letošní jsou jistým způsobem výjimečné.

Letos se, jak známo, volí v okrscích, kde si lidé vybírali své kandidáty naposledy na podzim roku 2010. A byly to tenkrát také poslední volby, při nichž jsme řešili, která ze dvou “tradičních”, “velkých”, “rozhodujících” stran vyhraje. Jako pokaždé od roku 1996, s výjimkou výjimečného roku 2000, kdy senátní volby ovládla tehdejší Čtyřkoalice.

A ještě v roce 2010, i když už tehdy v květnu ve sněmovních volbách ztratily obě strany oproti roku 2006 skoro půldruhého milionu voličů, to šlo podle známého scénáře: s 12 křesly zvítězila opoziční ČSSD, vládnoucí ODS ale dokázala vyhrát v osmi obvodech, což byl na poměry velmi slušný výkon.

Proto taky letos obě kdysi dominantní strany obhajují zdaleka nejvíc mandátů, 20 ze 27, které jsou v banku. A bylo by od nich celkem odvážné, možná až troufalé, kdyby letos doufaly ve stejný úspěch jako tehdy, před šesti lety.

Což rok před sněmovními volbami, které poprvé v novodobé historii Česka mají teď jiného favorita, než občanské či sociální demokraty, znamenalo další nepřehlédnutelný důkaz hlubokých a zřejmě i nevratných změn české politiky.

Vlastimil Harapes

20 let v Senátu

Symbolický souboj se v tomhle směru odehrává v Praze 6, místě, kde od roku 1996 byly senátory persony typu někdejšího primátora Jana Koukala, disidenta a ministra vnitra Jana Rumla či Karla Schwarzenberga.

Na místo dosluhujícího senátora Petra Bratského z ODS je vcelku slušná tlačenice: Václav Bělohradský za ČSSD a Zelené se utká s někdejším disidentem a porevolučním příslušníkem BIS Františkem “Čuňasem” Stárkem z ODS nebo místním váženým ředitelem Gymnázia Jana Keplera Jiřím Růžičkou za TOP 09.

Je zjevné, že jde o kandidáty, na něž je vedení zmíněných stran mimořádně pyšné a považuje je ve svém portfoliu za ty nejperspektivnější. Proti nim ale vtančil do souboje v dresu ANO bývalý baletní mistr Vlastimil Harapes, muž, který nepochybně ve svém oboru dosáhl mimořádných úspěchů, jen až do svých 70 let dokázal umně skrývat jakýkoliv zájem o politiku, což je ovšem dnes v Česku a v některých stranách, které nejsou stranami a jejich politici nejsou politiky, považováno za ten nejlepší kvalifikační předpoklad pro politickou kariéru.

V Dejvicích to bude mimořádně zajímavý a pikantní souboj, který hlavně české pravici řekne víc, než jen o náladách v jednom z nejbohatších obvodů v celé zemi.

Přemysl Sobotka hovoří na volebním kongresu ODS

A ještě jednu poznámku si letošní senátní volby zaslouží. Z horní komory po 20 letech odchází jeden z veteránů, který ve Valdštejnském paláci strávil celou dobu existence Senátu. Přemysl Sobotka z ODS horní komoře od roku 2004 celých šest let předsedal, v roce 2013 neúspěšně kandidoval na prezidenta a ve svém Liberci dokázal vyhrát čtvery senátní volby, což vedle něj dokázal už jen jeho nástupce v roli předsedy Milan Štěch z ČSSD a stranický kolega Pavel Eybert.

A je vcelku symbolické, že Sobotkův odchod nevzbuzuje skoro žádné reakce, přestože byl dlouhá léta jedním z nejvyšších ústavních činitelů téhle země. Tak aspoň takhle: hodně štěstí v životě po Senátu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.