Jindřich Šídlo: V Londýně útočil konvertita. A v čele města stojí muslim

27. březen 2017

Trochu se nám to komplikuje, že. A přitom to ze začátku vypadalo dost srozumitelně. Na Westminsterském mostě a před parlamentem, v samém srdci britské demokracie a síly, vraždil ve středu muž jménem Khalid Masood a k útoku se již přihlásil samozvaný Islámský stát.

Jenže pak v pátek britské úřady oficiálně potvrdily, že se Khalid Masood narodil před 52 lety jako Adrian Russel Ajao v hrabství Kent a má za sebou velmi pestrou kriminální minulost. Což sice nic nemění na faktu, že k islámu ve zralém věku konvertoval, ale taky to znamená, že tady těžko můžeme mluvit o nezvládnuté migraci a zoufalé situaci na chudých předměstích, aniž by tedy bylo zároveň nutné popírat, že tyhle problémy v Británii reálně existují.

Londýn to poznal už v roce 2005, kdy do jeho metra a ikonických červených autobusů donesli smrtící bomby sebevražední atentátníci z Beestonu, chudého předměstí Leedsu. Zavraždili 52 lidí a když jsem pak v červenci 2005 mluvil v Beestonu s jejich přáteli a známými, nikdo nechápal, kde se vzal vražedný fanatismus v mladých mužích, jejichž rodiče měli při příchodu do Británie jediný sen: otevřít si krámek s fish and chips na rohu a žít svůj britský sen. Synům to už evidentně nestačilo.

V květnu 2013 dva mladí islámští konvertité, původně nigerijští křesťané, brutálně zavraždili na ulici ve Woolwichi v jihovýchodním Londýně britského vojáka Leeho Rigbyho. Na kolemjdoucí přitom pokřikovali, že je to odplata za zabíjení muslimů britskou armádou.

Policie zná totožnost v Británii narozeného útočníka a označila útok za islamistický terorismus

Integrační teorie českého prezidenta

Londýn prostě ví, co je to islámský terorismus. Na rozdíl - a díky za to - od Česka, jehož prezident může volně vyprávět, že neexistuje nic jako “umírněný muslim”, protože to je stejný protimluv jako “umírněný nacista” a že integrace muslimů do společnosti není v podstatě možná.

Tohle moudro za pětikorunu ovšem ze všeho nejvíc nabourává právě Londýn. Protože tohle město si před rokem zvolilo za svého starostu muže vyznávajího islám - labouristického politika Sadiqa Khana, syna řidiče autobusu, který do Británie přišel z Pákistánu.

A aby nebyla mýlka: pro Khana museli hlasovat lidé ze všech skupin etnicky nejpestřejšího města Evropy, protože v Londýně žije muslimů zhruba 10 procent. Khan je pro ně ovšem především labourista, kterého si dopřáli po osmi letech vlády výstředního konzervativce Borise Johnsona.

Londýnský starosta Sadiq Khan

A samozřejmě také loajální britský občan, který se před časem opřel do svého stranického šéfa Jeremyho Corbyna, jehož chabě skrývané sympatie k některým radikálním palestinským organizacím mohou podle Khana vést k nebezpečí antisemitských útoků v Londýně. Nějak nám tu integrační teorie českého prezidenta začínají kulhat.

Možná by je mohl někdy s londýnským starostou a levicovým politikem, za něhož se český prezident označuje, osobně zkonzultovat. Nebo s britskou premiérkou Theresou Mayovou, v jejíž vládě zasedá ministr pro místní rozvoj Sajid Javid, potomek muslimské rodiny z Pákistánu, považovaný za jednu z budoucích hvězd Toryů.

To by ovšem prezidenta musel nejdřív někdo do Británie pozvat.

Spustit audio