Jindřich Šídlo: V Praze už vyhraje kdokoliv

20. říjen 2014

Praha má po víkendu tři nové senátory ve třech senátních obvodech, kde se tentokrát volilo. V centrální Praze Václava Hampla, na Smíchově Václava Lásku, oba nominované aliancí lidovců a zelených, a v Praze 9 Zuzanu Baudyšovou za hnutí ANO.

Výsledky druhého kola byly úplně jednoznačné, všichni vítězové dokázali své protivníky z ODS porazit s velkým náskokem.

Doplatili na to dva obhajující senátoři ODS, Zdeněk Schwarz na Praze 1, který ale v kampani dělal vše pro to, aby nebylo poznat, za koho kandiduje, a Tomáš Kladívko v Praze 9.

Stejně tak ODS ztratila i Prahu 5, kde místo končícího senátora Miroslava Škalouda zkoušel poprvé v životě kandidaturu do volené funkce bývalý studentský vůdce a první ředitel ÚSTR Pavel Žáček.

Čtěte také

Jinými slovy: I když ODS dokázala o víkendu získat dva senátorské mandáty, jen o dva méně, než na vítězné vlně stále se vezoucí Babišovo ANO, ztráta Prahy je pro ni znakem postupujícího trendu vyklízení pozic v hlavním městě, které vždy patřilo pravici.

Právě před šesti lety, kdy se v těchto obvodech volilo naposledy, byla tři pražská křesla jediným ziskem ODS. Před čtyřmi lety dokázala ODS získat dva ze tří pražských obvodů a při posledních volbách před dvěma lety alespoň jediný. Letos nula.

 Start kampaně Strany zelených (SZ),Václav Láska

Úplně stejně jako TOP 09, která jen potvrdila, že senátní volby ve městě, kde až do letoška celkem s přehledem vyhrávala od svého vzniku všechny ostatní typy voleb, nemusí vůbec brát vážně, protože tu prostě uspět nedokáže, ostatně stejně jako skoro kdekoliv jinde.

Jediným zvoleným pražským senátorem TOP 09 zůstává Jaromír Štětina, který v roce 2010 obhájil mandát v Praze 10, kde ovšem vyhrál už v roce 2004, kdy byl nominován Stranou zelených. Doplňovací volby po Štětinově odchodu do europarlamentu letos v září ovšem už skončily vítězstvím Ivany Cabrnochové ze Strany zelených.

V Praze, kde teprve před dvěma lety poprvé dokázala vyhrát senátní volby kandidátka sociální demokracie Eva Syková, se viditelně mění. Příslušnost kandidáta k pravici znamená pro voliče čím dál slabší doporučení k volbě.

Čtěte také

Není to jen věc senátních voleb, kterých se podle volební účasti v druhém kole už zjevně účastní pouze velmi zodpovědní jedinci, kteří si na volební víkend nenajdou atraktivnější program.

Úplně stejně to dopadlo před týdnem při volbách komunálních, kdy si obyvatelé bohatých pražských čtvrtí do čela svých radnic vybrali třeba lidovce Jana Čižinského nebo zeleného Matěje Stropnického.

Zuzana Baudyšová

Je to přirozený vývoj, o kterém tu byla řeč už minule. Praha už není nutně pravicová, vyhrát tu už může úplně kdokoliv.

Problém české pravice je, že bez silné voličské základny v hlavním městě, což je také největší volební obvod při volbách do sněmovny, nemůže počítat s tím, že by dokázala vyhrát parlamentní volby silou, na kterou byla kdysi zvyklá.

Jedinou nadějí je, že má teď poměrně dost času v opozici, aby o tom mohla přemýšlet a něco s tím třeba i udělat. Pokud to samozřejmě přežije. Vítejte v novém světě.

Spustit audio