Jindřich Šídlo: Vzpomínky na rok 1991 a na lustrační zákon

25. listopad 2013

Kdysi jsme si v téhle zemi ověřili, že termín "dočasnost" může mít docela přesnou časovu definici: Sovětská armáda na našem území dočasně pobývala bez dvou měsíců plncý třiadvacet let.

Lustrační zákon, svého času zásadní porevoluční norma ochraňující mladou demokracii, oslavil před pár dny dvaadvacáté narozeniny - mimochodem, přijímalo ho Federální shromáždění vzešlé z prvních porevolučních voleb v červnu 1990. Je to obdivuhodná výdrž, zvlášť když měl původně platit pouhých pět let. Už v půlce 90. let byl prodloužen o dalších pět let a poté na neurčito.

A dnes, v roce 2013, opravdu vypadá jako pozdrav z úplně jiné doby, jako vzpomínky na kuponovou privatizaci, debaty o budoucnosti federace a první díly seriálu Dallas v Československé televizi, což byla zásadní témata těch let. Prostě jako velké politické retro, které můžeme sledovat s pochopením, ale upřímně, dnes už žádný smysl nemá.A nejspíš by si na něj už skoro nikdo ani nevzpomněl, nebýt debat o vládním angažmá Andreje Babiše, který - zatím - čisté lustrační osvědčení předložit nemůže. Což jistě nelze podceňovat, nicméně k ilustraci absurdity celé věci možná stačí ukázat jeden detail. Kdyby se pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka narodil o šest týdnů později, lustrační zákon by se na něj už vůbec nevztahoval, stejně jako na každého, narozeného po 1.12. 1971.

Tedy na všechny, kteří za pár dní oslaví dvaačtyřicáté narozeniny, což už je skutečně nezanedbatelná část české politické elity. Mimochodem, budoucímu předsedovi sněmovny a tedy jednomu ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů Janu Hamáčkovi je pětatřicet. Ale tady opravdu nejde o Babiše. Lustrace měly svého času jasný cíl a smysl - bránit státní správu a její služby před vydíratelnými a zkompromitovanými kolaboranty komunistické vlády. Opravdu nám to hrozí i v roce 2013? A jak dlouho ještě bude? Proč nestačí zákon o státní službě, odkládaný už přes deset let, spolu s bezpečnostními prověrkami? A skutečně je ještě potřeba takováhle obrana, když se někdejší i současní aktivní komunisté mohou stát například hejtmany nebo místopředsedy Poslanecké sněmovny?Tahle poznámka není o Andreji Babišovi, ale o principu.

Bez debaty o předsedovi hnutí ANO by nejspíš nevznikla. O minulosti Andreje Babiše věděl nebo mohl vědět každý,kdo jeho hnutí letos v říjnu volil. A takových lidí byl téměř milion. Což samo o sobě lustrační zákon zrušit nedokáže. Jen to ukazuje, že svět je opravdu už někde jinde, než v roce 1991. Čím dřív to vezmeme na vědomí, tím líp.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.