Jiří Berounský: Pravice by chtěla, ale. Největším úskalím je lídr

31. leden 2017

Pravice by chtěla být silnější, ale neví jak na to. Jaké je skóre? Především velmi nejasné. Velmi nejasné proto, že podle současných průzkumů politických preferencí je nejsilnějším subjektem středolevé koalice hnutí ANO, které ústy svého šéfa se považuje spíše za subjekt pravicový.

Budeme tedy hovořit o všech vznikajících pravicových aktivitách. Zakladatelé všech vznikajících subjektů, ať už se jedná o novou stranu ODA miliardáře Pavla Sehnala, nebo Soukromníky Iva Valenty, či Realisty Petra Robejška, podporované miliardářem Markem Dospivou, trpí – nechť mi to bossové nových seskupení prominou – značným politickým optimismem, hraničícím s politickou naivitou.

To je u zakladatelů nových politických subjektů, ať jsou jakkoli politicky a obchodně schopní nebo vzdělaní, velmi překvapivé, ale je tomu tak. Zmiňme se jen krátce o pokusu založit novou ODA, protože se jedná o poslední ohlášenou kauzu. Ta se chce vymezovat proti hnutí ANO, své směřování prý – alespoň podle Lidových novin – konzultuje s exprezidentem Klausem.

Je to však strana vysloveně protestní a podnikatelská, neboť v předsednictvu jsou stejní lidé, kteří jsou ve vedení Sehnalových firem. Jak si může však kdo myslet, že osloví voliče nějakým novým subjektem? Jsou-li to voliči, kteří nechtějí volit současné strany, protože je odsuzují slovy “jsou všechny stejné“ – píšu v uvozovkách – tak takové voliče přece už oslovil Andrej Babiš.

Rozložení sil na kandidátkách

A ještě těžší by bylo oslovení těch voličů, kteří by chtěli volit nějakou stranu v pravém smyslu toho slova. Tady jsou už karty rozdány. Nejnadějnější je proto asi vytvoření nového subjektu, a to z dosavadních lidovců a strany Starostů a nezávislých.

Sjezd KDU-ČSL, Zlín

Lidovci jsou sice také součástí současné středolevé koalice, ale, jak známo, jejich potenciál umí být levý i pravý, takže – vzhledem k pravicovému profilu Starostů – je možno hovořit o novém seskupením jako o seskupením pravicovým.

Největším úskalím se zdá být pozice lídra, na němž se ještě dotyčné strany nedohodly, i když se jedná o několika variantách. Víme však, že na tomto bodě ztroskotalo několik dřívějších pokusů o sjednocení pravice. Prozatímní zpráva, že by lídry mohli být předsedové obou subjektů, však nezní příliš optimisticky.

Dalším sporným bodem by mohlo být rozložení sil na kandidátkách, s nímž nebyli Starostové ve svém dřívějším partnerství s TOP 09 dle téhož listu vždy spokojeni. Jejich úspěch v krajských volbách je však třeba nepřeceňovat, neboť volby krajské a volby parlamentní nejsou zdaleka totožné.

Spustit audio