Jiří Berounský: STAN hledá své místo na poltické scéně

7. říjen 2015

Starostové a nezávislí jsou zvláštním druhem politické strany. Rozhodně nepatří mezi klasické stranické formace, kam vstupují lidé kvůli nějakému společnému ideologickému přesvědčení.

Je to spíše strana občanská, snažící se o to, oč by se měly snažit vlastně všechny strany, které ve sněmovně máme: o dokonalou a efektivní státní správu. Starostové to mají takřka v popisu práce, neboť komunální politika je jejich chleba.

Samozřejmě, že ideologicky by Starostové zaměřeni být mohli, také jsou a podle toho si vybírají svého partnera.

Nejsou stranou masovou, sami by se velmi pravděpodobně nedostali do Poslanecké sněmovny, ale každé klasické straně mohou přinést nedocenitelnou reklamu v regionu i v mnoha obcích a nepříliš kolísavý příspěvek oněch dvou až tří procent celostátních hlasů, jimiž posílí svého stranického partnera v Poslanecké sněmovně.

Čtěte také

S tím jistě všechny středně velké strany ve sněmovně, kteří počítají s možnou spoluprací se Starosty, kalkulují.

Šest let spolupracovali Starostové a nezávislí s TOP 09. Nerozešli se ve zlém, další spolupráce v budoucnu není vyloučena, ale stejně tak není vyloučena spolupráce s někým jiným. V úvahu připadají lidovci, protože jsou jim vlastně programově nejblíž.

Republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí, Petr Gazdík

Sám úřadující šéf hnutí Petr Gazdík říká: “S novým vedením má KDU-ČSL budoucnost, vnímají správný směr. Starostové a nezávislí se k základním křesťanským kořenům vždycky hlásili a hlásí.“

Tím nejlepším pokusem, který přinese i okamžité rozhřešení, budou právě krajské volby v příštím roce a jejich spojenectví v některých hejtmanstvích. O taktice pro celostátní volby se sice uvažuje, konkrétní nabídky na spolupráci však - podle Lidových novin – zatím nepadly.

Čtěte také

Příští volby budou ostatně velmi zajímavé, protože Babišova spolupráce se sociálními demokraty, která umožnila současnou koalici, je sňatkem z rozumu. Jenže při Babišově averzi vůči ODS se může hnutí ANO pokusit o spolupráci už jen s TOP 09, nebude-li tam již Kalousek, což je sporné, nehledě k osobě příštího předsedy, který může volbu ovlivnit.

A vstoupí-li lidovci opět do koalice se sociálními demokraty, tak pravděpodobně bez Starostů. Více stran už ve sněmovně asi mít nebudeme a s komunisty nikdo nebude chtít spolupracovat. Leč by Babiš už za žádnou cenu nechtěl jít do spolku se sociálními demokraty, kteří chtiví moci, by jim nabídli spolupráci. Vše ale závisí na počtu získaných mandátů.

Volby do sněmovny jsou však až za dva roky. A to se může ještě ledacos stát.

Spustit audio