Jiří Leschtina: Komise na rozmělnění plukovníka Šlachty

29. červen 2016

Vytvoření poslanecké vyšetřovací komise její iniciátoři vždy líčí jako ten správný krok k objasnění nějaké notně zapáchající kauzy.

Nejinak je tomu u komise čerstvě zřízené kvůli dění kolem policie. Při bližším pohledu na okolnosti jejího vzniku se ale nelze ubránit podezření: Komise také může posloužit jako rozvinutý paraván, za nímž bude urychleně dokončena reorganizace policejních sborů. Se všemi otazníky a podezřeními, které provázejí nečekané slučování dvou protikorupčních útvarů.

Zákonodárci vybavili komisi notně vágním zadáním. Má se zabývat „pochybami souvisejícími s postupem policejního prezídia, policistů z protimafiánského útvaru i olomouckého státního zastupitelství ohledně reorganizace policie.“ To je ovšem pověření natolik obecné, že v jeho rámci lze probírat cokoliv až do úplného rozmělnění zkoumané matérie.

Navíc během vyšetřování, jež má trvat minimálně do pozdního podzimu, bude dokončeno to hlavní: Spojení protimafiánské policie s protikorupčním útvarem. Přičemž Šlachtovo ÚOOZ zanikne a bude rozprášeno do tří zvláštních sborů. Ať tedy už poslanecká komise dojde k jakýmkoliv závěrům, Chovancovo a Tuhého dílo bude dokonáno. A také - bude po krajských volbách.

Není ani jasné, co si od zřízení komise slibuje do kouta zahnaný Robert Šlachta. Pokud nemá nezvratné důkazy o tom, že policejní prezident Tomáš Tuhý „brutálně“ vypustil informaci z nějakého vyšetřování, těžko ho za něj opatří vyšetřovací komise. A pokud ho má, proč se nespoléhá na státní zástupce a dává se napospas nevyzpytatelným politikům?

Vyšetřování kauz nežádoucí?

Odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Navíc se bude Šlachtovi těžko dokazovat, že celá reorganizace byla rozjeta za účelem jeho likvidace, když sám rezignoval před jejím spuštěním. Což nic nemění na tom, že chabé zdůvodnění reformy a její utajování do poslední chvíle spíš svědčí o tom, že motivem převratu v policejních složkách bylo i odstavení politikům nepohodlného šéfa ÚOOZ.

Podle sociálních demokratů by měl být předsedou komise někdo z opozice, která není do roztržky zainteresována. Někoho takového ale v demokratické opozici těžko pohledat. Vždyť ODS a TOP 09 se dosud nezbavily obsese, že tím hlavním strůjcem pádu jejich vlády byl Robert Šlachta.

Dnes jsou s nimi v útoku na Šlachtu sociální demokraté na jedné lodi. Jakkoliv dřív výpady pravice proti němu tvrdě odmítali. Není tohle dost přesvědčivý důkaz o plukovníkově příchylnosti zásadě padni komu padni?

Ať již zkoumání komise poslanců dopadne jakkoliv, jedno je jisté: Reorganizace a nesmlouvaný způsob, jakým je protlačována, vyslaly do policie poselství, že vyšetřování kauz sahajících do vysoké politiky je už zase nežádoucí.

A na to velitelé policejních složek vždy dobře slyšeli. Což těžko může skončit jinak než návratem do dob, kdy boj proti korupci skomíral a ožíval jen ve volebních slibech politiků.

Spustit audio