Jiří Leschtina: Primátorské osamění Adriany K. Díl druhý

28. duben 2016

Po půl roce bezvládí v Praze a vyjednávání každého s každým je na spadnutí podpis té samé koalice Adriany Krnáčové, kterou sami koaliční spojenci vyhodili během magistrátní noci dlouhých nožů do povětří.

Do rady se ale nevrátí Matěj Stropnický, jenž se mezitím stačil stát šéfem Strany zelených. Celý příběh tak může vejít do dějin metropole jako šestiměsíční tragikomedie s titulem: Jak se zbavit Stropnického.

Proč a komu ale Stropnický překážel? Malé připomenutí těm, kteří v běhu času pozapomněli: Stropnický byl náměstkem primátorky pro územní rozvoj. Měl na starosti změny v územním plánu nebo přípravu nových stavebních předpisů. A jako přesvědčený vyznavač zelených ideálů blokoval většinu žádostí o změnu pozemků na stavební parcely. Také jeho verze stavebních předpisů kladla důraz spíš na kvalitu života v hlavním městě než na zájmy developerů a stavbařů.

Čtěte také

Takový solitér nemohl dlouho přežít ve vedení Prahy, v níž byznys srostl s politikou ve všeho schopné siamské dvojče. A tak nakonec Stropnický kapituloval a umožnil obnovení pražské vlády ANO, ČSSD a Trojkoalice bez své účasti. S tím, že mu bylo slíbeno, že staronová koalice naplní některé požadavky zelených - včetně přetvoření Nákladového nádraží Žižkov na vzdělávací centrum nebo prodloužení pobytu squatterů v objektu Kliniky.

Nechme teď stranou, co z těchto slibů zbude, až se obnovená koalice zase naplno chopí vesel. Podstatné je, že odchodem Stropnického z rady nemizí bacil rozkladu usazený v samých základech pražské vlády. A tím je hluboký rozkol v klubu zastupitelů ANO, který nadále s převahou ovládají spojenci odvolané místopředsedkyně tohoto hnutí Radmily Kleslové.

Čtěte také

Na první pohled by se mohlo zdát, že souboj Adriany Krnáčové s Kleslovou byl jejím odchodem z vedení strany a rezignací na post starostky Prahy 10 rozhodnut ve prospěch primátorky. Jenže vynucená kapitulace této blízké Babišovy přítelkyně nic nezměnila na jejím vlivu v zákulisí pražské politiky. Od doby svého působení na radnici desátého obvodu ještě v barvách ČSSD je Kleslová jako doma v mocenských strukturách ovládaných silnými byznysovými šíbry.

O tom se mohla primátorka naposledy přesvědčit při svém pokusu o odvolání ředitele pražského dopravního podniku Jaroslava Ďuriše. Lidé blízcí Radmile Kleslové a jejímu sociálnědemokratickému spojenci Karlu Březinovi zcela nekompromisně smetli návrh Krnáčové na Ďurišovo odvolání.

Čtěte také

Paradoxem zůstává, že hlavním spojencem primátorky na magistrátu proti tandemu Kleslová – Březina nakonec byl právě Matěj Stropnický. A to i přes to, že Krnáčová jako první zahájila útok proti svému náměstkovi, když nechala radními hnutí ANO a ČSSD prohlasovat svůj návrh stavebních předpisů. Pak se jí ale situace vymkla z rukou. A teď má stanout obnovené koalici v čele slabší než kdy předtím a bez jediného skutečně odvážného spolubojovníka.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio