Jiří Leschtina: Restituční oprátka pro premiéra Sobotku

24. červenec 2014

Zpočátku vypadala mimořádná schůze sněmovny o církevních restitucích jako další z her na strunu lidové závisti v podání dvou extrémistů - komunisty Filipa a xenofoba Okamury. Ale jen do okamžiku, než promluvil Andrej Babiš. Ten ostře napadl způsob přijetí restitučního zákona a zpochybnil i výši finančních náhrad.

Tímto okamžikem tak šéf hnutí ANO, jenž dosud k restitucím mlčel, začal hlásat to samé, co sociální demokraté.

Vládní strany sice zablokovaly program mimořádné schůze, ale souznění v kritice restitucí mezi sociálními demokraty, Babišovým ANO, Okamurovou partají a komunisty bylo nepřehlédnutelné. Dokonce to vypadá, jako by zde vedle vládní trojkoalice vznikala dost obskurní anticírkevní čtyřkoalice.

Babiš ubezpečuje, stejně jako Sobotka, že ctí zásadu „co bylo ukradeno, musí být vráceno.“ Jenže již v dalších větách se ukázalo jeho tvrzení v jiném světle, když se pateticky tázal, proč minulá vláda „nedokázala vysvětlit, proč na lidech šetří a církvím rozdává.“

Čtěte také

Tady něco nehraje. Lze říci, že církvi majetek, který jí komunisté ukradli, rozdáváme? Oloupenému přece mohu uloupené jen vrátit. Pokud Babiš mluví o rozdávání, vyznívá to jakoby násilné vyvlastnění církevní půdy, lesů, budov i kostelů neshledával tak úplně proti právu.

Každopádně, to nejdůležitější řekl Babiš v závěru. „Věřím, že ještě najdeme s církvemi společnou řeč a že přehodnotí, zda jsou zejména peněžní náhrady, které budou po třicet let navyšovány o inflaci a nebudou podléhat zdanění, náhradami spravedlivými.“

Církevní restituce. Ilustrační foto

Pokud takhle mluví ministr financí nelze přeslechnout tichou vyhrůžku: A pokud to, páni preláti nepřehodnotíte, taky bychom mohli uvažovat o zdanění vyplácených náhrad. Což je přesně hrozba, kterou sem tam procedí mezi zuby vyjednavačka s církvemi a senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková.

Představa, že církve se vzdají části majetku, je samozřejmě iluzí. Zdanění náhrad by Sobotka s Babišem ale mohli prosadit jen za cenu rozpadu kabinetu, v němž by pak lidovci nemohli zůstat ani minutu.

Čtěte také

Takže církve mohou být klidné? Mohou, pokud budou Sobotka s Babišem ve shodě, že se jim koalice vyplácí. Pokud by šéf ANO zatoužil po samostatném letu vzhůru, mohl by navrhnout zdanění restitučních náhrad. Což by sociální demokraté museli podpořit, protože to slibovali před volbami. Lidovci by se pak chtě nechtě ocitli v roli rozbíječů koalice. A nad tím vším by si bohorovně myl ruce Andrej Babiš.

Ten ostatně dnes v parlamentu prohlásil, že se vláda musí k jednání s církvemi vrátit nejpozději v září. Usuzovat z toho, že se chystá vyhodit koalici do povětří, by ale bylo předčasné. Každopádně ale, pokud by se k tomu Babiš odhodlal, stačilo by mu utáhnout restituční oprátku, kterou si Sobotka omotal kolem krku před volbami, když ve své straně popustil uzdu anticírkevní hysterii.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.