Jiří Leschtina: Vršovický „vlastňák“ Antonína Panenky

18. září 2014

Do komunálních a senátních voleb zbývá ještě měsíc, ale o tomto víkendu zažijeme jejich malé preludium. Obyvatelé Prahy 10 budou v prvním kole doplňovacích voleb vybírat senátora za Jaromíra Štětinu, zvoleného do Evropského parlamentu.

A výsledek souboje nám může napovědět, jak si stojí jednotlivé politické síly, jak voliči vnímají nová hnutí, staré strany i staronové překabátěnce.

Nejznámějším kandidátem je Antonín Panenka, prezident fotbalového klubu Bohemians 1905 a střelec slavného „vršovického dloubáku“ na fotbalovém mistrovství Evropy v roce 1976. Proti němu nasadilo hnutí ANO přednostku Ústavu klinické a experimentální stomatologie Janu Duškovou. Což je klasická sázka na respektovanou lékařku a vědkyni.

Jak už to ale u hnutí ANO bývá, na billboardech i v ulicích dělá paní doktorce společníka Andrej Babiš. Takže budeme tak trochu i svědky souboje fotbalové legendy s politicky mocným miliardářem. Jeho výsledek může naznačit, jak si stojí Babišovo hnutí v Praze, kde v obou předchozích volbách prohrálo s TOP 09.

Čtěte také

Právě Schwarzenbergova strana, vysílající do klání profesorku tance Renatu Sabongui, si pak bude moci otestovat, zda její dominance v Praze, kterou převzala po pádu ODS, trvá i poté, kdy na veřejnost pronikly rozpory v její pražské organizaci. A kdy primátor Tomáš Hudeček vytlačil z kandidátky svého prvního náměstka Jiřího Vávru, podezřívaného z úzkých vztahů s pražskými kmotry.

Mohlo by se zdát, že právě v „klokanské“ Praze 10 je Antonín Panenka favoritem. Jenže je tady háček. Panenka nekandiduje za hnutí fanoušků Bohemians zvané Desítka pro domácí. Ale za uskupení starosty Prahy 10 a uprchlíka z ODS Bohumila Zoufalíka. Ten byl jedním z politiků minulého vedení radnice, které připravovalo plány na strhnutí kultovního stadionu Bohemians Ďolíčku, na jehož místě měl vyrůst obchodní dům.

Volební urna pro volby do Evropského parlamentu

Právě kvůli záchraně svého „stadionku“ založili fanoušci Bohemians hnutí Desítka pro domácí, uspěli v minulých volbách a likvidaci Ďolíčku zablokovali. Pokud teď fotbalový guru Bohemky nejen kandiduje za Zoufalíkovo hnutí do Senátu, ale stal se i jeho volebním lídrem v komunálkách, pak to vypadá na další Panenkův dloubák. Tentokrát ale do branky vlastního fotbalového klubu a jeho věrných fanoušků.

Čtěte také

Bohumil Zoufalík, jeden z nejbližších spojenců Tomáše Hrdličky, je jedním z desítek politiků, kteří opustili upadající ODS, založili vlastní hnutí a dělají, že s občanskými demokraty nikdy neměli nic společného. Mezi nimi ale právě Zoufalík dosáhl dokonalosti, když jako krycí štít a výtah získal Antonína Panenku, s nímž teď vítězoslavně shlíží z billboardů.

Počet hlasů pro Panenku by tak mohl poodhalit ještě jednu věc: Nakolik lidem vadí ódeesáčtí překabátníci Zoufalíkova typu, kteří se nám teď drze smějí do očí a tváří se, že jméno Klaus nebo Topolánek vlastně nikdy neslyšeli.

Spustit audio