Jiří Stránský: Letní glosa

12. srpen 2016

Musím se i prostřednictvím Českého rozhlasu Plus přiznat, že jsem skaut. Celý život, dalo by se říct. Díky skautství se mi v lágrech a kriminálech snášelo všechno líp než ostatním. Nepřiznávám se kvůli vychloubání, ale proto, že se mi blíží dost reflektované (jak se teď říká) jubileum, z něhož se nevyvlíknu – to už je jasné.

Kvůli mému skautství se konal v Nižboru malý táborák, jejž zároveň natáčel další skaut – Břetislav Rychlík, a vzácným hostem u táboráku byl můj dávný kamarád i bratr skaut Jiří Navrátil, jeden z nejdůležitějších skautů od chvíle, co se po listopadu 1989 skauting obnovil.

Jsme spolu členy Svojsíkova oddílu – jakési Rady moudrých skládající se jen z těch, co po desítky let pronášeli skautství všemi (i smrtelnými) nebezpečenstvími komunistické nenávisti ke všemu skautskému, vyzbrojeni jen jistotou, že skauting přežil nacismus a přežije i komunismus. A za tenhle Svojsíkův oddíl mi vůdkyně oddílu poslala místo přání cosi, co ve mně právě v tomto čase zaznělo v doprovodu tolika akordů, že alespoň pár slov vám musím odříkat:

Napadlo vás už někdy zamyslet se nad tím, z jakého důvodu husy létají v hejnu ve tvaru V? Napadlo vás, že by to mohlo být tím, že máváním svých křídel husa zvedá proud vzduchu pro tu husu, která letí za ní a nemusí proto tolik zabírat? Proto se vedoucí husy postupně řadí na konec hejna.

Petr Miklíček s družinkou

A takto putujíce tisíce kilometrů dovedou ušetřit víc než 70 % energie a jen proto jsou schopny překonávat ony obrovské vzdálenosti. Sice slyšíme ono letící hejno kejhat, ale nevíme, že husy, co se zařadily na konec hejna, kejhají jen a jen proto, aby ty, co jsou vepředu, obzvlášť tu jedinou, co právě vede hejno, povzbudily.

A my muži tady dole na zemi o některých ženách říkáme, že jsou hloupé jak husy a že husa je dobrá jen s knedlíkem a zelím a dobrým pivem. A takové husí sádlo s husími jatýrky…

I to je ohromnou vlastností skautství: že i nejmenší a nejslabší skautík ví, že ti vzadu jsou stejně dobří a důležití jako ti vepředu. Mám velkou radost, že patřím k těm, kdo umí naslouchat vzkazům divokých husí. A že i proto vypínám všechna nafouklá a namyšlená slova nabubřelců.

autor: Jiří Stránský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.