Jiří Stránský: Síla skrze radost

12. únor 2018

Hezký podvečer, i když mrazivý a mně je kvůli tomu líto všech kytiček, které v oněch nezimních teplých dnech vykvetly. Ne, nebojte, nepřipravil jsem si metaforu o tom, že i my jsme uvěřili jakési nepatřičné teplé naději a o to víc teď budeme mrznout.

Říkám to proto, že na to nevěřím přesto, že minulá neděle opět oživila přezdívku od rodiny i ostatních mých nejbližších: idiotský optimista. Jemuž občas ten jeho idiotský optimismus nefunguje. A že mám kliku, že jsem tak starej a že mě mají tak rádi.

Mám dneska se svou glosou problém: nechci psát o volbách, nechci ničím zvenčí zabíjet v sobě všechno, co mě a všechny, kteří ke mně patřili a patří, naučila obrana proti zákonům lynče tolikrát chráněného při procesech s nepřáteli „jejich“ zřízení jako součásti třídní války – onoho zaklínadla, jímž po tolik let vychovávaly obě totality ty, kteří jim byli třídně nejblíž. Ač – samozřejmě – rasově mnohem níž, později níž ideologicky.

Co začalo už krátce po zřízení Protektorátu oním slavným heslem KdF: Kraft durch Freude - Síla skrze radost. Doprovázené Kuratoriem usvědčujícím skauting ze lží. A Ligou Udavačů, úspěšnou až do dnešních dní. Neboť především z jejich řad dostávají patřiční bossové patřičné seznamy, díky jimž se nejlíp vládne.

Josef Stalin

Dvacet let jsem chodil do škol vyprávět veselé historky ze svého věznění a za celou dobu týmž dětem nikdo nevyprávěl, jak před mnoha lety vysvětlovali učitelé dětem, proč se musí podepisovat pod výzvou k popravě Milady Horákové.

Porušování kodexu

A kdo vlastně ví, proč ji popravili? Kolik lidí nechal popravit a v gulazích pochcípat Josip Vissarionovič Džugašvili Stalin? A jaké lidi? No přece všechny, kteří mu vadili. Hitlerovi zase vadili Židé a Cikáni a Sokolové a podobná verbež.

A když si představíte, že u nás při likvidování buržoustů a jiných nepřátel lidu lidé téže krve zdvihali pěsti a žádali co nejvyšší tresty i pro ty, s nimiž chodili do školy. Ó jak rád by u nás šéf té partaje poslal do plynu všechny jiné rasy! A jak ho těší, když soukmenovci z jeho Hnutí tahle jeho pomyšlení vykřikují na náměstích.

Těsně po válce se v krušnohorském pohraničí odehrával divoký odsun Němců. Organizovala to RG – revoluční garda. Jíž se oprávněně říkalo Rabovací. A málokdo věděl, že polovinu z nich si ještě nedávno platilo gestapo. Naštěstí (nebo naneštěstí?) nikoho nenapadlo, co všechno z toho vzejde.

Zdivočelá země a Zbyněk Fric v roli cowboye Smajla

S Hynkem Bočanem jsme o tom napsali scénář, a on to natočil. Zdivočelou zemi. Tam to všechno je. A jedna strana si na to stěžovala. Že to je celé vylhané. Hádejte která.

Včera večer jsem se zájmem sledoval pořad o investigativním novináři Jankovi Kroupovi. A zatěšil se, že už nebudu jediný autor, jehož rozhlas neodvysílal kvůli porušování kodexu. A vida: ono se to nejspíš nepovedlo.

autor: Jiří Stránský
Spustit audio