Jiří Tichý: Hrušky s jablky

4. červenec 2015

„Zázraky se někdy dějí, ale je třeba pro ně nesmírně tvrdě pracovat,“ pronesl v roce 1948 první prezident právě vzniklého státu Izrael Chaim Weizmann.

A hodně před tím vytrpět, dodávám, čímž obracím list historie o deset let nazpět, kdy několik milionů evropských občanů netušilo, jakému utrpení s fatálním koncem budou vystaveni, aby následně ti, kteří nacistickému běsnění unikli, mohli se radovat z jeho slov.

Bylo mezi nimi nepochybně i oněch několik stovek dětí, zachráněných mladým Nicholasem Wintonem.

Nebudu nosit dříví do lesa, pro mne, přiznávám, stal se jeho skon v požehnaném věku oddychnutím si od záplavy slov věřících, bezvěrců, agnostiků či heretiků na téma Mistr Jan.

Čtěte také

Spíše jsem byl zvědav, jak kde kdo začne propojovat Wintonův ryzí altruismus, osobní nasazení a politickou prozíravost s nepatřičnými asociacemi se současným přistěhovaleckým (vystěhovaleckým, chcete-li) chaosem.

Nemýlil jsem se, míchání hrušek s jablky jde do obrátek, všichni poslední spravedliví pouští se do vlády a lidu obecného pro jejich prý politickou vypočítavost či xenofobní smýšlení, ničím nepodložený strach z běženců, nechuť otevřít jim náruč a přijmout je za své.

Areál bývalé cihelny v srbské Subotici na snímku z 25. června. Zanedbaný areál s chátrajícími budovami a zarostlý křovím se v poslední době stal přechodným bydlištěm pro desítky uprchlíků. Ti mají z tohoto města blízko hranic s Maďarskem namířeno do EU

Proč toto, ptám se, ironicky dávat do rozporu s jejich obdivem k činu předvídavého anglického gentlemana, jenž netolerantním Čechům nastavil prý zrcadlo, do něhož měli by se podívat?

Nemluvě o tom, že za větší hrdinky než britského sira považuji především maminky oněch převážně židovských dětí, které z okének odjíždějících vlaků loučili se s rodiči voláním „brzy na shledanou“ a v nemenší řadě rodiny, jež je v Británii přijaly za vlastní.

Ale do tehdy odvážné a velkorysé ušlechtilosti, konané v předvečer válečné apokalypsy, matlat řeči o současné české zbabělosti a nenávisti k utíkajícím cizincům, je nepatřičné.

Čtěte také

Aby mi bylo rozuměno: všelijaká shromáždění s primitivními hesly „Čechy Čechům, My jsme národ či My jsme tady doma“ a s maketami šibenic nad hlavami, včetně některých neuvážených výroků pana prezidenta, jsou mi protivné, stejně jako jejich svolavatelé, kteří z nejrůznějších kalkulů rafinovaně brnkají na oprávněně nedobré pocity a strach lidí z rozvracejícího se světa.

Občané nejsou blbí ani navedení, jen s obavami sledují ten zcela nekontrolovatelný muslimský exodus, v němž se už dávno nerozlišují před nebezpečím smrti prchající rodiny s dětmi, šťastné za kousek kterékoli mírumilovné země (zde je příměr s Nicholasem Wintonem namístě) a oněmi statisíci běženci, kteří tohoto zneužívají a bez povolení a patřičných dokladů míří do dávno předem vytipovaných evropských destinací s vědomím, že se tam o ně postarají.

Migrace

Odmyšleno od těch, co už nyní překreslují mapu Evropy na chalífát. Daň v podobě nebohých utonulých je bohužel krutá realita, již nezpůsobují ovšem Evropané, nýbrž místní soukmenovští grázlové.

Dávání ale tohoto do souvislosti s činem zemřelého sira je nemravné. Pomáhejme, jak umíme, zůstaňme však hlavou. Nestaňme se ocasem. Je to při vzpomínce na Nicholase Wintona dostatečně srozumitelné?

autor: Jiří Tichý
Spustit audio