Josef Brož: A na lavici obžalovaných usedne... prezident republiky?

28. březen 2017

Kampaň ve francouzských prezidentských volbách překročila jedno velké tabu. Poprvé v dějinách Páté republiky byl justicí obviněn prezidentský kandidát. A všichni tři stěžejní kandidáti – totiž Fillon, Le Penová a vposledku i Emmanuel Macron vystupují protisystémově.

Je to jarní móda, nebo se něco podstatného děje?

„Dovedete si představit, že by byl generál de Gaulle obviněn?“ Ne, nikdo si to nedokázal představit. Ani François Fillon. A byl to právě on, jenž tuto osudnou větu o zakladateli Páté republiky pronesl na adresu svého konkurenta Nicolase Sarkozyho, tehdy ještě v rámci prezidentských primárek pravice a politického středu koncem loňského roku v zahradě svého domu v Sablé-sur-Sarthe.

Všichni měli za to, že právě tato věta rozhodla o tom, že Fillon se stal vítězem primárek, zatímco Sarkozy, čelící několika kauzám včetně obvinění, byl vyřazen. Před několika dny, tedy 14. března, byl Fillon obviněn – a to „ze pronevěry veřejných prostředků“, dále ze „zpronevěry a zneužití veřejných prostředků“ a ze „spoluúčasti a utajování“ a nakonec za „porušení oznamovací povinnosti“.

Ještě koncem ledna se v televizi TF 1 Fillon křižoval, že dojde-li k obvinění, sáhne svoji kandidaturu. „To jediné, co by mi zabránilo být kandidátem, by byla skutečnost, že moje čest by byla dotčena, pokud bych byl obviněn,“ řekl.

Francois Fillon

Vypadá to možná jako ve filmu Pokropený kropič, filmovými historiky považovaný za první skutečně dějový film, v němž Louis Lumière v roce 1895 zvěčnil dnes již legendární skeč, kdy zahradník díky žertu malého chlapce, na místo zahrady, kterou dosud kropil, pokropí hadicí sám sebe.

Na prahu Šesté republiky?

Vznesené obvinění přišlo Fillonovi, podezřelém od ledna, kdy týdeník Canard enchaîné tuto informaci o údajném vyplácení peněz pro manželku a své děti za fiktivní práci parlamentních asistentů v uplynulých osmi letech, přinesl – o den dříve, než se očekávalo. Přesně 40 dní před prvním kolem prezidentských voleb. Vypadá to, jako kdyby měl toto obvinění naplánován satirický týdeník Canard enchaîné, jenž s ním opět jako první přišel, přímo do své úterní uzávěrky. Fillon obvinění odmítá a dál opakuje, že je nevinný.

Kandidát Fillon je navíc – navzdory slibům, navzdory své dotčené cti - odhodlaný pokračovat dál. Účel světí prostředky? Bylo to již zřejmé od chvíle, kdy počátkem března na pařížském náměstí sezval tisíce svých příznivců, aby jim své odhodlání oznámil.

Ve výzkumech veřejného mínění ovšem Fillon neztrácí, drží se naopak ve svém „tvrdém jádru“ - stále kolem 20 procent. Dílem za to může Fillonův silný charakter a lehká hysterizace justiční procedury, jež zasahuje přímo do volebního procesu. Pokud Fillon zvítězí, získá na pět let prezidentskou imunitu.

Francouzští prezidentští kandidáti: Francois Fillon, Emanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Penová a Benoit Hamon

Efekt, který se podobá tomu, s nímž je seznámena jeho konkurentka Marine Le Penová, favoritka prvního kola, jež vystupuje protisystémově. Ačkoliv se dosud všichni domnívali, že ve druhém kole bude poražena buď kandidátem levice nebo pravice, ona sama zosobňuje stále více kandidatru, v níž levice, ani pravice nehrají velkou roli. Obviňován je totiž samotný systém. Také ona čelí obviněním, a to za údajné fiktivní platby svým asistentům. V tom se jeden druhému podobají.

Ve Francii se za nějaký měsíc uskuteční historicky první prezidentské volby, v nichž není nic jisté. Nikdo nikomu nevěří, natož průzkumům. Má smysl je zmiňovat? Proč bychom se měli odvolávat na čísla, které již tolikrát selhala?

Kampaň se vede způsobem, jako kdyby zanikal jeden systém. Zrodí se jiný, lepší? Nikdo to nemůže se zárukou říct. Zasedne nakonec do Elysejského paláce prezident, jenž bude mít proti sobě celý dosavadní systém? Stojíme na prahu Šesté republiky? Jaká asi bude?

autor: Josef Brož
Spustit audio