Josef Brož: Sarkozy potřebuje UMP, strana UMP potřebuje Sarkozyho

10. červenec 2013

Minulý týden dostihly francouzskou opoziční Stranu pro lidové hnutí (UMP) dvě zprávy: jedna dobrá, druhá špatná.

Ta dobrá je, že dva rivalové uvnitř strany, François Copé a François Fillon, kteří se minulý rok utkali o předsednictví, a doslova tím stranu rozmetali na nejmenší částice, zakopali válečné sekery. Respektive, v novém obnoveném klání zvítězil ve volbách opět Copé - a Fillon porážku uznal.

Nyní zpráva špatná: bývalý předseda strany a bývalý prezident Nicolas Sarkozy, pro mnohé stále symbolicky jednička UMP, přišel o náhradu nákladů za svou prezidentskou kampaň. Ta činí rekordních 11 milionů euro. Ústavní rada totiž shledala, že jeho náklady přesáhly povolenou mez. Nedostane proto nic.

Šlo sice oficiálně o pouhých 400.000 euro, tedy nějaká 2 procenta z vykázaných milionů, jimiž přesáhl povolenou mez, pro zadluženou stranu je to ale doslova katastrofa.

Zatímco „usmíření“ mezi Copém a Fillonem může být jen zdánlivé, a konflikt na sebe nemusí nechat dlouho čekat, ztráta finančních prostředků, to je mnohem hlubší zásah. Pro stranu doslova smrtelný. Strana vyzvala proto okamžitě své členy a sympatizanty, aby v této „kritické chvíli“ pomohli.

Graf zadluženosti ukazuje finanční deficit strany jako nikdy neléčený problém, už při založení v roce 2002 převzala dluh Sdružení pro republiku (RPR) ve výši 31 milionů euro, nikdy se ale nestalo, že by Ústavní rada nějakému předchozímu prezidentu něco takového udělala.

A to byly ty předchozí kampaně různě problematické, a zaváněly mnohem většími kostlivci ve skříni, než nějaké cestovní náklady. Samotná strana dluží nyní 55 milionů euro (z toho 44 milionů u bank). Za týden se sešly po výzvě nějaké 2 milióny euro.

Ústavní rada, jež byla za Sarkozyho nástupce v Elysejském paláci Françoise Hollanda doplněna o tři nové členy, byla vzápětí pod palbou. „Vláda soudců, to je přesný opak republiky,“ nechal se slyšet bývalý ghost-writer Sarkozy Henri Guaino, poslanec UMP. Objevily se spekulace, že za rozhodnutím stojí právě socialisté, ačkoliv většina soudců byla jmenována Sarkozym. „Je to hon na člověka,“ dodal dramaticky Guaino.

Nicolas Sarkozy, který za sebe nechává obvykle mluvit své bývalé mluvčí – zejména Clauda Guéanta nebo již citovaného Henri Guainoa – ale reagoval rychle. Jako bývalý prezident totiž nominálně Ústavní radě předsedá. Během několika hodin po vyhlášení verdiktu podal demisi. A obrátil se čelem k masám.

Při pondělí navštívil centrálu UMP, kde se mu dostalo vlídného, ba místy až nadšeného přijetí. Za všechny to řekla bývalá ministryně Nadine Moranová, kterou cituje AFP: „Prezident našich srdcí se vrátil domů.“

To je vlastně možná nakonec dobrá zpráva pro Sarkozyho, který stále zůstává nejpopulárnějším politikem na pravici. UMP potřebuje Sarkozyho, Sarkozy potřebuje UMP. Jak to ale bude s těmi dvěma, Fillonem a Copém?

To pro ně nevypadá jako dobrá zpráva.

autor: Josef Brož
Spustit audio