Josef Kašpar: Imunitní výbor rozhoduje o Berlusconim

9. září 2013

V pondělí 9.9. imunitní výbor italského senátu začne jednat o tom, zda Silvio Berlusconi, který byl v červenci Nejvyšším italským soudem právoplatně odsouzen pro daňové podvody, bude zbaven senátorského křesla. Mimo to si magnát musí do 15. října vybrat jakému trestu dá přednost – buď ho čeká jednoroční domácí vězení, anebo stejně dlouhá veřejně prospěšná práce pod dozorem milánské obecní správy.

V současné době je Berlusconi ještě na svobodě, ale karabiniéři mu zabavili pas a nesmí vycestovat do zahraničí. Členům své rodiny i nejbližším spolupracovníkům prohlásil „že se cítí již jako vězeň na základě naprosto skandálního rozsudku, proti kterému bude bojovat všemi silami, protože je nevinný“.

Vývoj situace se nedá předvídat: v některých momentech Berlusconi souhlasí s představiteli radikálního křídla své strany a prohlašuje, že „pokud Demokratická strana, která je s námi ve vládní koalici v senátním výboru, bude souhlasit s návrhem, abych byl zbaven senátorského křesla, bude to okamžitě znamenat náš odchod z vlády a nebude to naší vinou“. Vzápětí, ale toto prohlášení popře a prohlásí v souladu s umírněnými představiteli své strany „že má smysl pro zodpovědnost a tato vláda musí vyvést Itálii z vleklé hospodářské krize“. A nikdo neví, jak Berlusconi bude reagovat na hlasování ve výboru.

Během téměř dvou měsíců, které uplynuly od vynesení rozsudku Nejvyššího soudu, Berlusconi a jeho lidé vyzkoušeli prakticky všechny prostředky ve snaze vyhnout se jak vykonání rozsudku tak ukončení magnátovy politické kariéry. „Toto není problém justiční ale politický, protože Berlusconiho volilo v únoru 10 miliónů osob a jeho politická poprava by byla porážkou demokracie, měl by zasáhnout prezident republiky a udělit mu milost“, prohlásil předseda parlamentního klubu Berlusconiho strany Renato Brunetta. Z prezidentského úřadu ale dali najevo, že to není možné, jednak proto, že Berlusconi o milost nechce žádat, protože by musel připustit svou vinu a navíc má nadále na krku další procesy, u nichž se neví, jak dopadnou.

Berlusconiho advokáti podali na Itálii žalobu u štrasburského soudu pro lidská práva. Prohlašují v ní, že Berlusconi by mohl být zbaven senátorského křesla na základě zákona, který byl schválen teprve před 14 měsíci, ale záležitosti, pro které byl odsouzen, se odehrály mnohem dříve. Mimo to se patrně chystají předložit žádost o zrušení procesu, protože prý vyšly najevo nové dokumenty, které nebyly při procesu předloženy a které údajně prokazují Berlusconiho nevinnost. Předseda senátního výboru, levicový senátor De Stefano, ale prohlásil, že „tyto kroky nemohou jednání imunitního výboru nikterak ovlivnit“. Berlusconiho strana vyvíjí neustálý tlak na Demokratickou stranu, z jejichž řad pochází premiér Enrico Letta, aby její zástupci v senátním výboru nehlasovali s opozicí, „protože by to „znamenalo pád vlády“, prohlásila například představitelka radikálního křídla strany Daniela Santanchéová.

Tajemník Demokratické strany Guglielmo Epifani ale tlak odmítl: „Berlusconiho strana si musí uvědomit, že nelze spojovat osud vlády, italského hospodářství a možná i stability eurozóny s osobními problémy svého leadera. Zákony platí stejně pro všechny“. Většina představitelů Demokratické strany je přesvědčena, že tlak Berlusconiho je bluff – v situaci, kdy země pomalu vychází z nejhorší krize, si nikdo pád vlády nemůže dovolit. V tomto smyslu se již jasně vyjádřili podnikatelé i odbory. Na místo současného kabinetu by mohla přijít vláda s mnohem levicovější orientací než současná velká koalice vedená Enricem Lettou a tím by se magnátova pozice ještě více oslabila.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.