Josef Kašpar: Nejmladší premiér v dějinách Itálie

17. únor 2014

Prezident Giorgio Napolitano pověřil dnes dopoledne florentského starostu Mattea Renziho vytvořením nové italské vlády. Přijetí u prezidenta trvalo nezvykle dlouho, téměř dvě hodiny, protože průběh krize bude patrně méně rychlý než sám Renzi původně předpokládal.

Ostatně před odchodem z prezidentského paláce sám řekl, že jednání o nové vládní koalici si vyžádá několika dní. „Je to zapotřebí, protože do konce měsíce bychom se měli dohodnout na novém volebním zákonu, pak je třeba přistoupit k reformám institucí a v květnu má být schválena hluboká reforma pracovního trhu. A je logické, že dohoda o těchto důležitých otázkách si vyžádá důkladné jednání,“ prohlásil Renzi novinářům.

Renzi ví, že příští týdny budou rozhodující pro jeho politickou kariéru. Demokratická strana, která si ho zvolila jako tajemníka, nakonec souhlasila s brutálním sesazením dosavadního premiéra Enrica Letty.

Důvodem bylo, že Letta pokračoval ve šlépějích Maria Montiho a stabilizoval státní finance. Ale nepodařilo se mu prosadit žádnou z reforem, které slíbil ve svém programovém projevu v dubnu loňského roku. Opatrnému Lettovi se nepodařilo překonat odpor různých lobbies a kast a většina komentátorů je přesvědčena, že sice způsob, kterým byla jeho vláda likvidována, není příliš hezký, ale změna ve vedení kabinetu byla nutná.

39letý Renzi je člověk plný energie, elánu, je občas prudký a nemá předsudky. Na rozdíl od svých předchůdců se s Berlusconim dohodl na změně volebního zákona a na dalších institucionálních změnách, protože jak sám řekl „pravidla hry musejí schválit všichni a já nepovažuji Berlusconiho voliče za nepřátele, spíše bych je chtěl přestáhnout na naši stranu“.

Renzi by si přál, aby jeho vláda vydržela po celé parlamentní období, tj. do roku 2018, a měla tak čas k tomu, aby reformy provedla. Do konce tohoto týdne by mělo být jasné, zda se mu podaří přesvědčit ostatní strany, že se jedná o jeden z posledních možných pokusů o modernizaci země.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio