Kamila Pešeková: Stane se z Fica ústavní soudce?

19. únor 2018

Když skončí politik na pozici premiéra, a je ještě relativně mladý, málokdy se ztratí z očí veřejnosti. V tom lepším případě se z něj stane adept na pozici v nějaké významné mezinárodní instituci.

V tom horším případě může z něj být lobbista, který využívá svých známostí a kontaktů v nejvyšších kruzích a snaží se je případně zpeněžit.

Případů, kdy by ale premiér pošilhával po pozici předsedy Ústavního soudu, moc známých není. A právě o něčem takovém se nyní uvažuje na Slovensku. Robert Fico, který je zjevně za zenitem své politické kariéry, hledá cestu, jak z nejvyšší vládní funkce odejít se ctí a zároveň ale neztratit vliv ve veřejném prostoru.

Kandidovat na prezidenta, což by bylo logické řešení, zatím odmítá. Avšak varianta, že by se stal ústavním soudcem, případně i předsedou Ústavního soudu, pro něj musí být lákavá.

Jeho právní erudici nikdo zpochybňovat nemůže, protože je docentem Právnické fakulty v Bratislavě. Jako ústavní soudce by získal dvanáctiletý mandát a možnost nejenom výrazně spoluovlivnit výroky soudu, ale také udržet při životě klíčová rozhodnutí svých vlád, pokud by náhodou v blízké budoucnosti museli sociální demokraté Roberta Fica odejít do opozice. A bonusem navíc by byla imunita proti jakémukoli trestnímu stíhání, kterou ústavní soudce požívá.

Ústavní soud SR v Košicích

Ďábelský pakt?

Slovenský Ústavní soud, který sídlí v druhém největším městě Slovenska - v Košicích, čeká zásadní proměna, výměna devíti soudců, tedy více než poloviny ze sboru. O jejich nástupcích rozhodne parlament, který vybere 18 kandidátů a z nich následně prezident republiky vyjmenuje devět ústavních soudců.

Aby se do užšího okruhu dostal i Fico, není vůbec vyloučené. Stačí, aby ho podpořila jeho současná koalice. Bylo by pak na prezidentovi Kiskovi, jestli svého rivala z prezidentských voleb jmenuje nebo ne.

Pro Kisku by to mohla být za určitých okolností past, v níž by mohl uvíznout těsně před prezidentskými volbami. Pokud by totiž Fica jmenoval, je pravdou, že by se zbavil svého velkého rivala a Slovensko by se mohlo odklonit od agresivního politického stylu dosavadního premiéra.

Možná by prezident dosáhl v rámci jakéhosi velkého „obchodu“ i rezignace dalších kontroverzních ministrů za SMER, například šéfa rezortu vnitra Róberta Kaliňáka.

Kamila Pešeková

Na druhou stranu by slovenský Ústavní soud pak sotva mohl být považován za nezávislého strážce zákonnosti v zemi. Problém s neprůhlednými vazbami na podnikatele, který byl charakteristický pro vlády současného slovenského premiéra, by se tak přenesl o úroveň výš. Zároveň by chyběla možnost jakékoli nápravy.

A navíc Kiska by pak sotva mohl vystupovat jako pan Čistý, jemuž jde o zlepšení poltické kultury v zemi, pokud by podobný manévr posvětil. Jeho skalní voliči by to pravděpodobně nerozdýchali, takže pro Kisku by nakonec tento ďábelský pakt mohl přinést prohru v prezidentských volbách.

autor: kap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.