Karel Hvížďala: Bradáčová, Martinec a morálka

22. duben 2013

Zdá se, že s vrchní státní zástupkyní z Prahy Lenkou Bradáčovou mají skoro všichni státní úředníci problém, zatímco pro normální občany je to po nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi druhý člověk v této důležité instituci, kterému asi hodně lidí rozumí a věří.

Hovoří totiž chladným jazykem práva a nikdy nesklouznou k žoviálnosti ani k expresivnímu výrazu. Někdy oba dva působí, jako kdyby k nám zavítali z jiného světa, který tak obdivoval v USA v rozhovoru pro Český rozhlas pro vysokou morálku plukovník Martinec, šéf Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

I když se před pár týdny dostala Lenka Bradáčová do prvního vážnějšího sporu kvůli tomu, že zveřejnila platy všech zaměstnanců svého úřadu, nenechala se vyprovokovat k žádnému srdceryvnému vystoupení. Byla jí totiž uložena Úřadem na ochranu osobních údajů zřetelně nesmyslně vysoká pokuta převyšující částku sto tisíc připomínající spíše šikanu, než pokárání. Lenka Bradáčová odpověděla: „Vrchní státní zastupitelství v Praze jako povinný subjekt neshledalo zákonné důvody k odložení či odmítnutí žádosti nebo její části a žádateli zcela vyhovělo.“ A dodala, že správnost takového kroku může posoudit buď nadřízený orgán, nebo soud a odvolala se.

A netrvalo dlouho a byla nucena počátkem dubna požádat policejního prezidenta Martina Červíčka, aby prošetřil fungování Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality kvůli úniku z vyšetřovacího spisu, v němž figuruje jméno jejího manžela, s kterým ona již tři roky nežije. Tato informace se poprvé objevila v Parlamentních listech. A když ji redaktor Frekvence 1 po vysílání paní Bradáčové připomenul, ona odpověděla: “Já jsem čekala, kdy to Martinec prodá, tak vám to prodal, děkuju.” Bohužel mikrofony byly ještě zapnuté, stanice tento rozhovor měla nahraný a dostal se na veřejnost. Tomáš Martinec, který je šéfem zmíněného útvaru, to okamžitě popřel. Jenže prověřování práce tohoto útvaru se týká i společnosti Amun.Re, které polostátní ČEZ zaplatil pět milliard za solární projekty a tento případ se příliš vleče. Alespoň to tvrdí ministr Kalousek a někteří právníci.

Pravda ale také je, že pan Tomáš Martinec měl i v minulosti problémy a byl vyšetřován jak inspekcí ministerstva vnitra, tak dnešní generální inspekcí bezpečnostních složek. V roce 2008 kvůli údajnému převzetí úplatku za zastavení trestního stíhání jistého JUDr. Nováka. Tehdy se nic takového neprokázalo. Inspektoři ale dále zmiňují, jak tehdy zveřejnilo Euro, podezření úniku informací ze spisového materiálu vedeného ke stíhání poslance ČSSD Petra Wolfa. „V té době byl plk. Mgr. Martinec náměstkem tohoto útvaru.

O Martincovi se podle Práva v minulosti mluvilo například i kvůli jeho vztahům s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem z ODS. Ten mu rovněž v roce 2008 neoficiálně nabídl místo pražského policejního ředitele. Martinec prý nabídku odmítl a o nestandardním jednání primátora informoval své tehdejší nadřízené.

Nelze tedy pana Martince z ničeho konkrétně podezírat, ale je zřejmé, že o tento útvar mají politici zájem a že z něj informace zřejmě unikaly, a to je závažná skutečnost zvlášť, kdyby to bylo kvůli tomu, aby se paralyzovala práce státního zastupitelství v Praze, které vede Lenka Bradáčová. Situace se ještě vyhrotila v neděli poté, co ministr vnitra Kubice prohlásil v ČT, že spolupráci obou si neumí nadále představit. Z toho, co víme, jde hlavně o morálku, kterou tak obdivoval v USA pan Martinec, a proto je dobře, že k 15. květnu dobrovolně odchází.

Spustit audio