Karel Hvížďala: Ohrožení tzv. Islámským státem vzrůstá

12. duben 2016

Tzv. Islámský stát již použil prokazatelně na Blízkém východě chemické zbraně, je schopen si vyrobit hořčičný plyn a existuje reálné nebezpečí, že by mohl použít i tzv. špinavou atomovou zbraň – to znamená radioaktivní materiál spolu s výbušninou, který by zamořil větší území. Podle zprávy Evropského parlamentu tzv. Islámský stát již rekrutuje za tímto účelem chemiky a fyziky.

Že se jejich milice o takovou možnost asi snaží, prokázalo video nalezené v Bruselu v listopadu 2015, které sledovalo jedinou osobu: ředitele belgického atomového výzkumného centra SCK-CEN. Neznámí lidé umístili proti jeho domu zamaskovanou kameru a delší dobu si natáčeli jeho pohyby.

Čtěte také

Videozáznam je dlouhý 10 hodin a byl nalezen u ženy Mohameda Bakkali, který se zúčastnil přípravy atentátů v Paříži 13. listopadu. Video bylo v jeho bruselském bytě ve čtvrti Schaerbeck, z něhož utíkal a před nímž byl zatčen i nejhledanější terorista Salah Abdeslam. Ten je považován za hlavního organizátora masakru v Paříži. Ve zmíněném bytě byl nalezen i Abdeslamův opasek s výbušninou.

Zájem o atomové belgické centrum, které produkuje přes dvacet procent veškerého radioaktivního materiálu používaného ve světě v medicíně a mohl by být použit i pro výrobu špinavé atomové bomby, přivedl policisty k přesvědčení, že se zřejmě islámští milicionáři připravovali na to, aby mohli ředitele vydírat. Tak se chtěli nejspíš dostat k radioaktivnímu materiálu.

Čtěte také

Experti se dlouho domnívali, že použití zbraní hromadného ničení je kvůli složitým technologiím málo pravděpodobné, ale poté, co Asad použil sarin ve městě Ghura u Damašku, kde v srpnu roku 2013 zemřely stovky lidí, se tato pravděpodobnost značně zvýšila. A loni se navíc potvrdila: Islámský stát sarin použil v létě 2015 v boji proti Kurdům. Jestli si bojový plyn vyrobili sami islamisté, nebo se ho jen někde zmocnili, není jasné. Podle britských tajných služeb mají džihádisté k dispozici již i yperit.

Odborníci nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech, mají potvrzené zprávy o tom, že teroristé se od konce 90. let o výrobu atomových zbraní zajímají. Navíc se domnívají, že nejsnazší cesta, jak se k radiologickým a nukleárním materiálům dostat, je právě ve střední a východní Evropě.

Čtěte také

Již v roce 2011 se pokusil jeden Moldavan nabízet obohacený uran 235. Na začátku roku 2015 se prostředník, kterého si islamisté najali, pokusil koupit radioaktivní cesium za 2,5 milionu eur. A neznámí pachatelé v loňském roce odcizili 10 gramů radioaktivního iridia 192 z budovy naftařské americké firmy u Basry.

Experti z tajných služeb se domnívají, že po řadě porážek tzv. Islámského státu v poslední době je použití zbraní hromadného ničení ještě pravděpodobnější. Podle zprávy washingtonské iniciativy Atomová hrozba jsou materiály k výrobě radiologické bomby uloženy v nespočítatelném množství skladů ve více než stovce zemí. A velké množství zvláště civilních objektů je nedostatečně střeženo. Je třeba dodat, že toto varování se týká i naší republiky.

Spustit audio