Karel Hvížďala: Peroutka jako osobní stereotyp Miloše Zemana

23. říjen 2015

V lednu roku 2015 český prezident Miloš Zeman při proslovu k 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi prohlásil, že novinář Ferdinand Peroutka, který byl za války vězněn v koncentračním táboře a po roce 1948 emigroval do Spojených států, kde v roce 1978 ve třiaosmdesáti letech zemřel, byl fascinován Hitlerem a napsal o něm článek Hitler je gentleman.

Od té doby uplynulo devět měsíců a vědci, kteří se dílem Ferdinanda Peroutky celý život zabývají, několik krkolomných pokusů kanceláře prezidenta republiky tento blud obhájit, průkazně vyvrátili. Prezident se omluvil jen za to, že článek nebyl nalezen a navíc vypsal odměnu ve výši sto tisíc korun pro toho, kdo by ho našel.

Dílo tohoto novináře, spisovatele a dramatika je totiž důkladně zpracováno a Přítomnost, kam v inkriminované době psal, je digitalizována, takže pro pracovníky Ústavu pro českou literaturu Akademie věd to není velký problém, jak opět dotvrzuje text z minulého týdne ze 7. října 2015.

V něm reagovali na nové hradní prohlášení, že Peroutkova věta se mohla objevit v textu, o jehož cenzuře se Peroutka zmínil v březnu 1938.

Čtěte také

Ač i toto tvrzení Hradu je absurdní, protože samozřejmě cenzura z textu naopak odstranila kritiku říšského kancléře Adolfa Hitlera, kancelář na ničím neopodstatněném dehonestujícím tvrzení stále trvá.

Odborníci tuto úchylku nazývají osobním stereotypem. Jejich šiřitele poznáme podle toho, že hlásají jako zjevné pravdy něco, co nepodrobili nikdy zkoumání, ověřování a kteří ani nepřipouštějí kolem takové skutečnosti debatu.

Prezident Miloš Zeman zavítal při návštěvě Zlínského kraje i do areálu muničního skladu ve Vrběticích

Pouze zatvrzele a tvrdošíjně opakují sdělení v domnění, že mu jen kvůli stálému opakování bude uvěřeno.

Jenže chceme-li dospět k uvážlivým a rozumným obrazům minulosti a jejich protagonistů, musíme se držet empirických údajů, pravidel vědeckého dějepisectví a nevybočovat z dobového kontextu.

Pakliže se to neděje, vznikají oprávněné domněnky, že si prezident Miloš Zeman jen vyřizuje účty s novinářskou obcí či pražskou kavárnou, která je vůči jeho osobě dlouhodobě kritická.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.