Karel Hvížďala: S TV Nova se prodává politický vliv

28. listopad 2017

Prodává-li nějaké uskupení států politický a hospodářský vliv, měli bychom být ve střehu, zvlášť pokud se to týká přímo nás.

Podle agentury Reuters z minulého týdne se potvrdily dlouhodobé spekulace, že americká společnost CME, kterou založil Ronald Lauder a v níž drží zásadní podíl americký mediální magnát Time Warner, je na prodej, a to pouze jako celek. To ve výsledku znamená, že na prodej je sedm stanic televize Nova a další televize v Bulharsku, Rumunsku a na Slovensku.

Celkem jde asi o 30 kanálů a o reklamní trh, v němž žije 43 milionů lidí, což je asi 16 milionů domácností. Vzhledem k tomu, že naše mediální krajina je dnes z velké části v rukou českých miliardářů, západní investoři již odešli, a zvětšují se útoky na veřejnoprávní média, měli bychom blížící se transakci bedlivě sledovat.

Nova v dnešním kontextu představuje strategickou komoditu stejně jako zbraně. Jen na Nově sleduje zprávy každý večer v průměru 1,6 milionu obyvatel, což je 47 procent diváků a cena televizní reklamy roste: od příštího roku ji chce tato stanice zdražit o deset procent.

Politický a hospodářský vliv komukoliv?

Logo televize Nova

V žádném případě tedy nejde o běžnou transakci a český stát a tajné služby by měly velice bedlivě sledovat, kdo přesně se za různými konzorciemi a uskupeními zájemců skrývá, zvlášť v době, kdy hybridní války čím dál častěji pracují s médii. Ta totiž dokáží rozdělovat společnost, a tím si připravovat půdu pro změnu režimu.

Podle agentury Reuters má o CME zájem čínská energetická investiční společnost CEFC a československá firma Penta. Čínská firma, jejíž místopředsedou správní rady je Patrick Ho, který byl zatčen před pár dny v New Yorku pro podezření z úplatků, se o investice v našich médiích již zajímá dlouhodobě a firma chvíli taky působila ve společnosti Empresa Media a Médea, která vlastní televizi Barrandov.

Tyto společnosti se dle zpráv v médiích nerozešly v dobrém, nejspíš proto, že kultura řízení v čínských firmách je jiná: jejich manažeři jsou zvyklí řídit firmy direktivně a odmítají o svých rozhodnutích diskutovat. Navíc tato firma je přímo napojená na stranické a státní struktury, takže lze předpokládat, že bude chtít hájit čínské zájmy.

Penta bývá často spojována s podnikateli z J&T a těm již na Slovensku patří TV Joj. Spekuluje se ale v kuloárech i o PPF či Andreji Babišovi. Cena se má podle Reuters pohybovat kolem 500 milionů eur, což je skoro 11 miliard korun či podle časopisu Euro má být ještě pětkrát vyšší, z toho je zřejmé, že Číňané by měli majoritu.

Penta (ilustrační foto)

A proto je na místě se optat: Dokáže si Česká republika tenhle obchod ohlídat, nebo dají čeští politici přednost svým stranickým a osobním zájmům a klidně nechají tak silný politický a hospodářský vliv prodat komukoliv? I Ronald Lauder se tvářil jako přítel České republiky, a proto by měl o takové transakci uvažovat v širším kontextu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.