Karel Hvížďala: Vláda v demisi a policie

9. prosinec 2013

Na ministerstvu vnitra to opět vře, a to za situace, kdy je vláda a tudíž i ministr vnitra Martin Pecina v demisi. Nejprve se ministr pokusil podle policejního prezidenta Martina Červíčka prosadit do vedení elitního protikorupčního útvaru, který slaví v poslední době mimořádné výsledky, podplukovníka Jindřicha Láta.

Když to policejní prezident odmítl, protože taková změna není v kompetenci ministra, dosadil tohoto podplukovníka ještě s Martinem Grimou alespoň na ministerstvo. Stalo se tak po té, co byl převelen do skupiny Progres, kde měl spolu s odborníky ministerstva financí hledat nástroje na potírání daňových úniků. Podle Látových kolegů není tento podplukovník ale žádný expert v této oblasti. Z toho lze usuzovat, že Zemanova vláda má snahu dosadit si na různé funkce své lidi, i když už sami nebudou ve vládě. To je zřejmě i důvod, proč bylo na státní zastupitelství v Praze doručeno trestní oznámení jednoho z plukovníků české policie, které ministra viní z klientelismu ve státní správě a zneužívání pravomoci. Důvodem k podání bylo i současné dvojvládí na policejním prezidiu, protože ministr dosadil do funkce odvolaného Petra Lessyho na vzdor doporučení rozkladové komise.

I novináři poukazují na to, jak prokázali švýcarští vyšetřovatelé, že 350 milionů z Mostecké uhelné společnosti bylo v roce 2002 a 2003 použito na koupi koncernu Škoda Holding. A to se stalo právě v době, kdy byl Jiří Rusnok ministrem průmyslu a obchodu a Partin Pecina jeho náměstkem. Ti pak schválili prodej státního podílu v plzeňské škodovce společnosti Appian, která sloužila pouze jako podvodná schránka, jak na to podle Jana Urbana poukazovali někteří diplomaté i BIS.

Horší je, že se tato situace opakuje. Něco podobného se totiž dělo již v roce 1998, kdy se úřadu premiéra ujal Miloš Zeman. Připomeňme si, že tehdy v čele Služby pro odhalování korupce skončil plukovník Evžen Šírek, který na začátku roku 1999 začal vyšetřovat daňové úniky centrály ČSSD. Teprve v lednu 2003 Vrchní soud konstatoval, že byl nevinen.

Během několika měsíců byli odvoláni i ředitel BIS Karel Vulterin, ředitel NBÚ Pavel Kolář, ředitel útvaru proti praní špinavých peněz Stanislav Kosík. Uvězněn byl agent BIS Roman Hrubant, nasazený právě na odhalení vynášení informací z tajných služeb do vedení ČSSD.

Uvězněn byl i policejní velitel Zdeněk Macháček, který prokázal napojení ruského organizovaného zločinu na některé vedoucí policisty a dosáhl jejich vyhození od policie. Po příchodu Zemana k moci se tito pánové vrátili na velitelské pozice – Macháček šel do vězení. Trvalo několik let, než soudy Hrubanta i Macháčka zprostily všech obvinění. Za zničení jejich kariér nikdy nikdo obviněn nebyl.

Dobrá zpráva je, že tentokrát se našel alespoň jeden plukovník, který se těmto zřejmě účelovým změnám vzepřel.

Spustit audio