Karel Sedláček: Budíček pro demokraty

14. červenec 2017

Ve Spojených státech platí, že kongresman, kterého si prezident vybere do vlády, ztrácí mandát a na jeho místo se volí znovu. demokraté se snažili udělat z těchto doplňovacích voleb do americké Sněmovny reprezentantů referendum o politice nenáviděného prezidenta. Jednalo se o čtyři mandáty a tak měli velkou šanci.

Nejlépe si vedli na severním předměstí Atlanty, kde 6. okrsek státu Georgie zastupoval v Dolní komoře amerického Kongresu republikán Tom Price. Donald Trump si jej vybral za ministra zdravotnictví.

Hvězda pohasla


Začátek 21. století už pořádně zamíchal tradičním hodnocením toho, kdo je chudý a kdo bohatý, a kdo koho podporuje. Karel Sedláček

O uvolněné křeslo se ucházel mladý demokrat Thomas Jonathan "Jon" Ossoff. V prvním kole dokonce zvítězil, což americká liberální levice i větší část stejně smýšlejících médií přijala s nadšením a skoro už viděla v bývalém filmovém dokumentaristovi nového lídra Demokratické strany.

Nezískal však nadpoloviční většinu a tak se odehrálo druhé kolo, ve kterém však Karen Handelová, kandidátka Republikánské strany, získala více než 52 % hlasů. Demokratická hvězda pohasla, i když byla štědře finančně dotována z několika demokratických bašt. Další doplňovací volby se odehrály v Jižní Karolíně, v Kansasu a v Montaně. Všude rovněž zvítězili republikáni.

Levicový náboj se vytrácí

V aktivitách Demokratické strany se sice objevují nové mladé tváře, ale ve zmíněných doplňovacích volbách neuspěly. A tak spřátelení novináři, analytici a profesionální diskutéři hledají nová jména. Zatím marně. Nejsou lidi ani nové myšlenky.

Někdo radí vrátit se ke kořenům, tedy k původnímu dělení voličů na bohaté podporovatele Republikánské strany a chudé sympatizanty Demokratické strany. Ale začátek 21. století už pořádně zamíchal tradičním hodnocením toho, kdo je chudý a kdo bohatý, a kdo koho podporuje.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová na návštěvě Prahy, setkání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem

Což Hillary Clintonová na volebním mítinku v sáčku za 14 tisíc dolarů a podporovaná miliony od miliardářů z Wall Streetu mohla oslovit méně majetné vrstvy? Takže komu a především co mají demokratičtí liberálové nabídnout? Nevědí komu a tedy ani nevědí co. Zdá se, že se levicový náboj z politiky vytrácí. To ostatně neplatí jen pro USA.

Žádná vize

Tyto republikánské volební úspěchy sice zatím nemění rovnováhu sil v Kongresu, ale myslím, že poukázaly na tři aspekty. Zaprvé potvrdily, že i když se to levicovým politikům a médiím v USA i v Evropě nelíbí, prezident Trump a jeho politika mají silnou voličskou podporu.

Za druhé ukázaly, že demokraté po volební prohře Hillary Clintonové nemají zatím žádnou vizi. A za třetí naznačují, že politika Evropské unie by měla být realističtější a více respektovat americkou skutečnost.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio