Karel Sedláček: Bush III. na evropském předvolebním turné

10. červen 2015

Dvaašedesátiletý bývalý republikánský senátor Bush, John Ellis, z toho zkráceně Jeb, prý v pondělí oficiálně oznámí svou kandidaturu na amerického prezidenta.

Své současné pětidenní turné po Evropě proto podniká ještě jako soukromá osoba, ale cesta má přesto splnit několik cílů.

Především se Bush chce prezentovat jako silná, rozhodná osobnost, která má jasný názor na zahraniční politiku Spojených států. Po matném výkonu současného amerického prezidenta v tomto směru je taková role pochopitelná.

Bush začal cestu v Evropě z dobrých důvodů v Berlíně. Jeho otec prezident George Bush hrál důležitou roli jak při pádu Berlínské zdi, tak při znovusjednocení Německa a Němci jeho zásluhy oceňují.

Naproti tomu jeho syn George W. kvůli válce v Iráku valné sympatie v Německu nezískal. Jeb Bush proto ve svých projevech tak trochu tančil jako mezi vejci, tedy mezi tatínkem a bratrem.

Čtěte také

Na ekonomické konferenci vládní křesťanskodemokratické strany pochválil kancléřku Angelu Merkelovou a německou fiskální politiku, avšak byl prý odměněn jen zdvořilým potleskem.

Jednoznačně odsoudil ruskou anexi Krymu a Putinovi vzkázal, že musí respektovat své sousedy. Ostatně tento postoj jistě bude také hlavním tématem jeho pobytu ve Varšavě a v Tallinu.

Bush při svém turné také ujišťuje evropské politiky, že úzké spojenectví Spojených států a Evropy patří mezi jeho priority. Snaží se tak dohnat oblibu, kterou jeho demokratická konkurentka Hillary Clintonová získala na starém kontinentě už dříve. Však také oznámení její kandidatury přivítali v Evropě mnozí sociálnědemokratičtí politici i s nimi spřátelená média.

Republikánský kandidát na post prezidenta USA Jeb Bush

Někteří komentátoři připomínají Obamovu návštěvu v Berlíně před sedmi lety a jeho nadšené uvítání. Na rozdíl od něho však nemá Jeb Bush ještě kandidaturu své strany.

Po půlroční sondovací fázi, během níž procestoval Spojené státy křížem krážem, aby sehnal asi 100 milionů dolarů na svou volební kampaň, teprve v pondělí oficiálně oznámí v Miami na Floridě své prezidentské ambice.

Nejen ve volebním boji, ale i v zápolení o přízeň členů své vlastní strany to nebude mít Jeb Bush snadné. I jeho matka, Barbara, jež minulý týden oslavila 90. narozeniny, se při této příležitosti nechala slyšet: Už bylo dost Bushů v Bílém domě. Nejen ona, ale stále víc Američanů si myslí, že by tento nejvyšší úřad neměl patřit jenom dvěma rodinám.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio