Karel Sedláček: Co očekávat od Filadelfie

22. červenec 2016

Největší město amerického státu Pensylvánie nebylo pro konání nominačního sjezdu Demokratické strany vybráno náhodně. Filadefie má významné místo v historii Spojených států, neboť zde byly sepsány Deklarace nezávislosti a Ústava.

Demokratická strana se v intelektuálním prostředí těší značné oblibě a více než obyvatel bílé pleti je zde Afroameričanů, kteří podporují kandidaturu Hillary Clintonové. O tom sice budou rozhodovat delegáti, ale všichni pokládají její zvolení za hotovou věc, protože nemá žádného konkurenta.A to je bohužel velká slabina Demokratické strany.

Manželka bývalého prezidenta Billa Clintona patří ve Spojených státech k mimořádně neoblíbeným politikům a na tom nic nemění fakt, že ji v tomto ohledu může konkurovat jedině republikánský kandidát Donald Trump. Ten však v primárkách porazil celou plejádu protikandidátů, zatímco Clintonová byla od začátku v podstatě jedinou uchazečkou o nominaci.

Sice ji sparing partnera snaživě dělal starý socialista Bernie Sanders, ale Clintonovou nemohl ohrozit.

Jen k sobě přitáhl pozornost mladých voličů, kteří jsou nespokojeni s vedením Demokratické strany i samotného prezidenta Obamy, ale zda dají ve volbách hlas paní Clintonové, není zdaleka jasné. Sanders však přinutil Clintonovou k většímu příklonu k radikální levici, což bývalé ministryni zahraničních věcí nebylo zprvu po chuti.

Nenávist spojuje

Zkušená politička Clintonová bude vyslána do zápolení o funkci první americké prezidentky

Takže od nominačního sjezdu demokratů můžeme sice očekávat nominaci, ale žádné překvapení. Zkušená politička bude vyslána do zápolení o funkci první americké prezidentky. Její tým připravil propracovaný program.

Jednak navazuje na dosavadní politickoekonomickou linii prezidenta Obamy, jednak potlačuje jeho nerozhodnost a váhavost v některých strategických otázkách. Při hledání vyváženosti to tedy bude tak trochu tanec v porcelánu.

Její předvolební boj nebude lehký také proto,že se nad ní vznáší několik závažných stínů minulosti. Ať už je to vyšetřování nepochopitelně lehkomyslného využívání soukromého mailu pro služební účely nebo její stále nejasná role v případě islamistického útoku na americký konzulát v libyjském Benghází v roce 2012.

Její kritici ji viní, že svou neschopností v pozici ministryně zahraničních věcí zavinila smrt čtyř Američanů, včetně velvyslance Christophera Stevense. Oba případy se dlouho vyšetřují na různých úrovních a slouží Republikánům jako vhodná munice k jejímu ostřelování.

Ostatně, nenávist vůči Clintonové je to jediné, co rozštěpenou Republikánskou stranu spojuje. A to může být nebezpečné.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio