Karel Sedláček: Gesto usmíření

7. prosinec 2016

Premiér Šinzo Abe uctí poprvé v historii jako nejvyšší představitel Japonska památku obětí zákeřného útoku na americký námořní přístav Pearl Harbor před 75 lety. Stane se tak v rámci setkání na rozloučenou s prezidentem Barackem Obamou, který učinil podobné gesto letos v květnu v Hirošimě.

Při japonském leteckém útoku na americkou pacifickou flotilu zemřelo více než 2300 amerických námořníků. Tři lodě byly potopeny a další těžce poškozeny. Útok urychlil vstup Spojených států do 2. světové války, ale vlastně znamenal i počátek jejího konce.

Na Havaji se japonský premiér nebude omlouvat za agresi, ale vzpomene všech vojáků, kteří padli za 2. světové války na obou stranách Pacifiku. Pro úplnost dodejme, že v roce 1994 položil blízko Pearl Harboru věnec japonský císař a loni v srpnu navštívila památník manželka japonského premiéra neoficiálně.

Nyní tak učiní oficiálně Šinzo Abe koncem prosince a jak řekl novinářům šéf jeho sekretariátu, udělá to pro klid duší zemřelých. Návštěva na památném místě má být i vyjádřením smíření mezi oběma státy a výrazem přátelství a spojenectví.

Za krásnými frázemi se však skrývá nevyslovená hořkost na obou stranách. Někteří japonští historici s nacionalistickými akcenty ve svých studiích naznačují, že se tehdy jednalo o preventivní útok, protože Washington k němu prý Tokio vyprovokoval. K těmto kruhům má blízko i premiér Abe a dodnes žije v Japonsku mnoho především starších lidí, kteří považují útok sice z právního hlediska za bezpráví, ale z vojenského za geniální tah.

Nacionalisté nebudou mít radost

Předseda japonské vlády se však v posledních letech snaží tlumit rozpory, do jisté míry dokonce proti vlastnímu přesvědčení se vzdal snahy bagatelizovat japonskou agresivitu. Pod politickým tlakem prezidenta Obamy uznal, po jistém váhání, že japonská armáda zotročila statisíce korejských žen v japonských vojenských nevěstincích.

Pearl Harbor

Nicméně premiér Abe vyvolal očekávání, zda se uctění památky bude týkat i obětí japonské císařské armády v Číně a jinde v Asii. V Pekingu a Soulu budou proto jeho návštěvu na Havaji sledovat velmi pozorně.

Jisté je, že toto gesto usmíření je také výrazem díků prezidentu Obamovi. A v neposlední řadě je to rovněž vstřícný vzkaz zvolenému prezidentovi Trumpovi, který vyhrožuje stažením Transpacifické obchodní smlouvy.

Premiér Abe, i přes velkou popularitu, které se doma těší, nutně potřebuje úspěch. V Tokiu kolují pověsti, že v lednu se nechá znovu zvolit na další čtyři roky. V polovině prosince přijede do Japonska na návštěvu ruský prezident Vladimír Putin a bude se řešit dlouholetý spor o Kurilské ostrovy a potom se uskuteční summit s Čínou a Jižní Koreou o nebezpečí, které představuje Severní Korea.

Toto jsou důvody, proč japonský premiér navštíví Pearl Harbor. Jeho nacionalističtí přátelé z toho nebudou mít radost, ale většina Japonců přivítá toto gesto usmíření.

Pearl Harbor
autor: Karel Sedláček
Spustit audio