Karel Sedláček: Hillary zazářila jako hvězda

27. září 2016

Tak jsme se konečně dočkali prvního ze tří televizních duelů uchazečů o funkci amerického prezidenta. Přenos se těšil obrovskému zájmu diváků nejen v USA, ale i jinde ve světě, program přenášela řada televizních stanic a sociální sítě.

Dík patří i České televizi, že zprostředkovala tuto politickou show jak v přímém nočním přenosu, tak v reprízách. Divák, který se chce dozvědět něco o poměrech v Americe tak měl jedinečnou příležitost získat atraktivní informace tak říkajíc z první ruky.

Mohl se také dozvědět podrobnosti nejen o názorech, ale i o faktických záměrech obou kandidátů, a to bez subjektivního zkreslení, jehož se novináři referující o americké politické scéně chtě nechtě dopouštějí. Poučná byla i role moderátora, který politikům neskákal do řeči a přitom debatu řídil nenápadně, ale důsledně.

V dnešním světě virtuální reality hraje důležitou roli v očích diváků-voličů nejen osobnost, ale samotná osoba nominantů. Hillary Clintonová v tomto ohledu nic nezanedbala. Její vizážisté odvedli skvělou práci, od účesu, líčení až po výběr kalhotového kostýmu. Zvolili červenou barvu, jež na modrém pozadí působila živě a optimisticky.

Mluvila jasně, zřetelně, přesně formulovala. Není pochyb, že většinu vět měla naučenou nazpaměť, ale dovedla je přednášet tak, jako by jí napadaly právě v tomto okamžiku. Tak jako profesionální herečka. Hillary působila mladistvě, nebylo ani stopy po překonaném zápalu plic či jiných nemocech, zkrátka zářila jako zkušená hvězda amerického politického nebe.

Riskantní prognóza

Naproti tomu Donald Trump vystupoval sice energicky, temperamentně rozhazoval rukama, ale mluvil někdy nepřehledně, dokonce párkrát nesrozumitelně mrmlal. Nehovořil sice plynule, akademicky, ale mluvil lidově, jak to mají posluchači rádi.

Donald Trump se brzy nechal zahnat do kouta a jen se bránil přesně cíleným, agresivním útokům

Často však jen řadil za sebou jednotlivá slova, takže připomínala jakási hesla bez vzájemného vztahu. Divák možná ani nechápal, co tím chce říci.

V první půlhodině Donald Trump sice u diváků bodoval, když představil svůj ekonomický program enormního snižování daní pro všechny občany a tvorby milionů pracovních míst, ale brzy se nechal zahnat do kouta a jen se bránil přesně cíleným, agresivním útokům Hillary Clintonové.

Například těžko obhajoval svou neochotu zveřejnit své daňové přiznání. Hillary byla tím, kdo první nadhazoval témata a dovedla s nadhledem přejít i některé pro ni nepříjemné aféry. Ovšem v dalších debatách bude Trump již poučenější a zkušenější.

Usuzovat z jedné debaty výsledek voleb by bylo mylné. Domnívat se, že Donald Trump na základě svého nepřesvědčivého vystoupení ztratil šanci na vstup do Oválné pracovny Bílého domu by však byla riskantní prognóza.

Usuzovat z jedné debaty výsledek voleb by bylo mylné
autor: Karel Sedláček
Spustit audio