Karel Sedláček: Jak upevnit protiteroristickou alianci?

21. leden 2016

Právě probíhající Světové ekonomické fórum v Davosu je pro amerického ministra obrany Ashe Cartera docela dobrá záminka k návštěvě Evropy a k osobnímu setkání s resortními kolegy.

Ministra jmenoval prezident Barack Obama před necelým rokem jako v pořadí už čtvrtého šéfa Pentagonu od svého nástupu do úřadu, tedy od roku 2009.

Letos šedesátiletý Ashton Baldwin Carter vystudoval původně teoretickou fyziku, ale jako významný politik Demokratické strany už dříve působil na ministerstvu obrany jako náměstek. Obama si od Cartera slibuje, že se mu podaří oživit vojenskou alianci proti tzv. Islámskému státu.

V odrazu Putinovských operací totiž prezident Obama ztrácí podporu americké veřejnosti a stal se snadným terčem pro republikánskou opozici. Ta nechce slyšet sliby, výzvy a výhrůžky, ale chce znát konkrétní bojový plán. Ten se zatím teprve rodí ruku v ruce s diplomatickými kroky ministra zahraničí Johna Kerryho. Ostatně v pondělí má v Ženevě pokračovat další kolo rozhovorů o Sýrii.

Čtěte také

Akční bojový plán byl podle obvykle dobře informovaných kruhů jedním z témat pařížské schůzky, na kterou ministr Carter pozval kromě francouzského ministra obrany také kolegy z Německa, Itálie, Nizozemska, Británie a Austrálie. Nepozval však ministra obrany Kanady, protože ta je sice součástí aliance, ale odmítla účastnit se leteckých náletů.

I když je světová veřejnost čas od času uklidňována zprávami o tom, že se o 10 až 20 procent zmenšilo území obsazené tzv. islámských státem nebo že se teroristům snížily peněžní rezervy v hotovosti a vyplácejí svým bojovníkům místo 800 jen 400 dolarů měsíčně, přesto se i laikovi zdá, že výsledky neodpovídají vynaloženému úsilí.

John Kerry

Toho jsou si jistě vědomi i účastníci středeční schůzky, i když po ní novinářům tvrdili, že je tzv. Islámský stát v současnosti v Iráku a Sýrii na ústupu. Shodli se prý na tom, že je třeba – diplomatickým slovníkem řečeno – zvýšit úsilí.

Každý chápe, že se vojenská taktika a chystané bojové akce veřejně neprozrazují, ale alespoň bylo oznámeno, že nejbližším cílem je likvidace „mocenských center" islamistů v syrském městě Rakka a v severoiráckém Mosulu.

Čtěte také

Ministr Carter také oznámil, že kromě přímých vojenských operací se musí aliance zaměřit na snížení vlivu tzv. Islámského státu, jenž označil doslova za „nádorovou metastázu“. V tomto směru se už ve všech státech koalice připravují specializované internetové týmy.

V samotném Iráku mají USA v současné době asi 3500 vojáků a v dohledné době zde bude nasazeno dalších 1300 příslušníků vzdušné výsadkové divize a bombardovací jednotky.

Válka v Sýrii trvá už šestým rokem, vyžádala si více než 250 tisíc mrtvých a skoro 5 milionů lidí vyhnala z domovů. A islámští teroristé vraždí dál

V koalici proti islámským teroristům je 26 zemí, ale z nich žádné odhodlání zatím, až na výjimky, nezaznívá. Nikomu se do války s IS moc nechce. Zvláště země Blízkého východu se omezují na pomoc víceméně symbolickou. Je to zbabělost nebo rozvážnost? Odpověď na tuto otázku by mohla dát schůzka všech členů koalice, kterou chtějí Spojené státy uspořádat za tři týdny v Bruselu.

Válka v Sýrii trvá už šestým rokem, vyžádala si více než 250 tisíc mrtvých a skoro 5 milionů lidí vyhnala z domovů. A islámští teroristé vraždí dál.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio