Karel Sedláček: Slzy při Trumpově projevu mají pomoci zvýšit rozpočet na obranu

1. březen 2017

Snad nejemotivnější byla ta část Trumpova projevu v Kongresu, který i jeho kritici označují za hodný prezidenta USA, kdy hovořil o amerických vojácích, kteří položili své životy v boji s nepřítelem.

Spolu s ním uctili všichni přítomní památku Williama Ryana Owense, který zemřel začátkem letošního roku během akce proti islámským teroristům v Jemenu. Byl prvním padlým po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu.

„Položil život za své přátele, svou zemi a naši svobodu. Ryan zemřel tak, jak žil, jako bojovník a hrdina. Nikdy na něj nezapomeneme," slíbil prezident Carryn Owensové, manželce padlého vojáka, otce tří dětí. Ta se pochopitelně neubránila slzám a Kongres oběť a odvahu padlého vojáka odměnil vůbec nejdelším potleskem ve stoje během celého Trumpova projevu.

Prezident pokládá lednovou akci za velmi úspěšnou, neboť podle ministra obrany poskytla velké množství zpravodajských informací, jež povedou k budoucím vítězstvím. Ovšem některá americká média s odvoláním na anonymní zdroje význam získaných informací zpochybňují. Kde je pravda a kde propaganda těžko říci, protože informace z ministerstva i novinářské zdroje jsou tajné.

Prezident Trump zároveň ujistil přítomné a prostřednictvím televizního přenosu celý svět, že připravuje „historický nárůst výdajů na obranu," protože jen silná armáda může zastrašit nepřítele. Nesdělil žádné podrobnosti, protože rozpočet na rok 2018 se teprve rodí a projednávat se bude několik týdnů.

Carryn Owensová, manželka padlého vojáka Ryana Owense, otce tří dětí

Enormní zvýšení rozpočtu

Nicméně Bílý dům už oznámil, že výdaje na obranu se mají zvýšit o 54 miliard dolarů na 603 miliard. Samotná částka může ohromovat jen laiky, ale ani Republikány v Kongresu, ani nezávislé rozpočtové odborníky neoslnila.

„Takový požadavek na zvýšení obranného rozpočetu by představoval nárůst o 18,5 miliard dolarů nad úroveň navrženou již loni prezidentem Obamou na fiskální rok 2018. Jinými slovy, prezident Trump má v úmyslu předložit rozpočet na obranu, který je pouhá 3 procenta nad plánovaným rozpočtem prezidenta Obamy,“ prohlásil republikánský senátor John McCain, předseda senátního výboru pro ozbrojené síly.

Donald Trump

I předseda branného výboru Sněmovny, Mac Thornberry, se domnívá, že by rozpočet měl být vyšší. Podle McCaina je pro fiskální rok 2018 nutný rozpočet na obranu ve výši 640 miliard dolarů. To bude první krok směrem k obnovení vojenské připravenosti a přestavbě amerických vojenských sil pro realitu války 21. století.

V průběhu Obamovy administrativy byl americký vojenský rozpočet snížen o 20 procent, zatímco se svět stával čím dál nebezpečnějším. Nezávislí experti se však domnívají, že tak enormní zvýšení rozpočtu by Kongresem neprošlo.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio