Karel Sedláček: Trump zbrojí

29. září 2016

Zdá se, že Donald Trump podcenil přípravu na televizní diskusi a víceméně spoléhal na svou intuici. V přímé konfrontaci s mediálně vytrénovanou Hillary Clintonovou neměl šanci.

Na předvolebních mítincích se neohlížel na konvence, a to byla jeho silná stránka. Tváří tvář zkušené politické debatérce se chtěl tvářit také jako politik. Ale on není politik. Je kritik dosavadní politiky a své jedovaté šípy vysílá do všech stran. Včetně té vlastní.

V takříkajíc prezidiální pozici byl zaskočen některými výpady své konkurentky. Jejím nejtvrdším úderem bylo bezesporu nařčení, že nechce zveřejnit své daňové přiznání. Hillary Clintonová se s pobaveným úsměvem ptala – proč asi?

Ukázalo by se, že není tak bohatý, že nepřispívá na charitu a že neplatí daně? Trump se zmohl jen na přidušený výkřik – stejně byste to rozfofrovali. Ale to v zemi, kde krácení nebo dokonce neplacení daní patří k nejtěžším zločinům, nebyla dobrá odpověď. Ještě že zazněla docela potichu.

Druhým stejně dobře cíleným útokem byla otázka, proč Trump konečně až nyní prohlásil, že věří, že se prezident Obama skutečně narodil na území Spojených států. Do minulého měsíce to popíral, tvrdil, že rodný list je zfalšovaný a zpochybňoval tak Obamovo právo být volen do prezidentské funkce. Proč nyní tak obrátil – nevysvětlil.

O čem bude příští debata?

Nakonec byl pěkně zaskočen, když na něj Hillary vytáhla jeho 20 let staré neuctivé výroky o venezuelské královně krásy. Tuhle story si málokdo pamatuje, ale negativní příchuť zůstává.

Hillary Clintonová se detailním přípravám na debatu věnuje intenzivně už dva týdny

Trump se po prvním přenosu svěřil své oblíbené televizní stanici Fox News, že příště bude tvrdší. Proč nepřipomněl neblahou roli Hillary Clintonové jako mistryně zahraničí v případu, kdy islámští teroristé upálili amerického velvyslance a zabili další tři Američany, je záhadou.

Rodiče dvou obětí incidentu v libyjském Benghází v září 2012 na ni nyní podali žalobu. Je podle nich odpovědna za smrt jejich blízkých, protože nakládala nevhodně s úřední elektronickou poštou rozesílanou přes soukromý server.

Rozesílala a dostávala emaily o aktivitách ministerstva zahraničí a o tajných operacích. Tyto informace mohly útočníkům umožnit, aby provedli svůj plán, uvádí se v žalobě.

Trump si před diskusí dělal legraci, že do první řady diváků pozve herečku Gennifer Flowersovou, s níž měl milostný poměr Bill Clinton, ale nakonec kartu s manželskými krizemi své protikandidátky nevytáhl.

Dokonce se nezmínil ani o kontroverzních darech pro nadaci manželů Clintonových. Kdo prý zaplatil, zajistil si u ministryně výhody. O tom bude příští debata?

autor: Karel Sedláček
Spustit audio