Karel Wichs: Argentinská detektivka může vést k pádu prezidentky Kirchnerové

27. leden 2015

V Argentině se odehrávají události, které připomínají detektivku. Ani se nemusí najít vrah a můžou vyústit ve změnu vlády a odstoupení prezidentky Cristiny Kirchnerové.

Příběh začal před 21 lety. 18. června 1994 zabila exploze 300 kilogramů výbušnin před židovským centrem v Buenos Aires 85 osob. Byl to největší teroristický útok v historii Argentiny, nikoli však první.

Dva roky předtím zabil podobný výbuch 29 osob před izraelským velvyslanectvím. Argentina je pátou zemí s největším počtem židovských obyvatel na světě mimo Izrael a žije v ní nejvíc Židů z celé Jižní Ameriky.

Policie ihned začala masakr vyšetřovat. Dlouhá léta však nemohla k ničemu dospět. Jisté stopy ukazovaly na íránskou ambasádu, ale ta nejevila ochotu spolupracovat. Argentina si na to dokonce stěžovala na půdě OSN.

Čtěte také

Za domácí komplice byla označena skupina argentinských policistů. Kvůli procedurálním chybám se však před soud nikdy nedostala. Vyšetřování nebylo nikdy zastaveno. Dodnes však nebyl nikdo odsouzen.

V roce 1997 byl vyšetřováním pověřen prokurátor Alberto Nisman. Jako přítel rodiny Kirchnerů mohl před sebou mít zářnou budoucnost. Jeden čas se uvažovalo, že by mohl stanout v čele Nejvyšší prokuratury Argentiny.

Lidé před budouvou židovské obce v Buenos Aires zpívají argentinskou hymnu a drží portrét zavražděného prokurátora Alberta Nismana

S prezidentkou Kirchnerovou se začal názorově rozcházet, když se začala sbližovat s Íránem. V polovině ledna dokonce požádal soud, aby vyšetřil, co stojí za polemickým Memorandem o porozumění s Íránem, které podepsala v roce 2013. Za čtyři dny byl nalezen ve své koupelně mrtvý.

Smrtelný výstřel do pravého spánku pocházel ze zbraně, kterou si den předtím půjčil na svou obranu. Pistole byla téměř přitisknuta k lebce, ale stopy po střelném prachu se na rukou ani na hlavě nenalezly.

Podle policie proto nemluví proti sebevraždě, neboť pistole byla malé ráže. V obavě o svůj život muž, který mu ji půjčil, uprchl o víkendu ze země.

Čeká se na výsledek pitvy a toxikologického vyšetření. Na místo činu před mordpartou dorazil velitel bezpečnostních sil vlády. Manželka nevěří, že spáchal sebevraždu. Prezidentka Kirchnerová se vyjádřila, že „tahle sebevražda nebyla sebevražda“.

V Argentině roste pocit, že se do případu příliš zaplétá, a opozice požaduje, aby odstoupila.

autor: Karel Wichs
Spustit audio