Karel Wichs: Brazilská krize

11. srpen 2016

Brazilský federální senát si pospíšil. V polovině týdne rozhodl, že koncem srpna bude hlasovat, zda má Dilma Rousseffová zůstat prezidentkou, nebo ji nahradí viceprezident Michel Temer, který za ni od května úřaduje.

Původně se měl senát rozhodovat až po olympiádě, ale když Temer zahajoval hry, ozvaly se početné protesty Brazilců požadujících jeho odstoupení. Úřadující prezident vzápětí prohlásil, že občané žijí už příliš dlouho v nejistotě a je třeba urychleně rozhodnout, kdo povede zemi.

Rousseffová nejspíš přijde o prezidentské křeslo

A tak senát odsouhlasil 59 hlasy ukončit rozhodování koncem srpna, přičemž k odvolání bude stačit pouze 54, což znamená, že Rousseffová přijde zcela jistě o prezidentské křeslo. Temer je považován za ješitného politika, který má v pětasedmdesáti letech poslední šanci stát se prezidentem.

Všude kolem Rousseffové padají hlavy kvůli korupci. V posledních týdnech museli odstoupit už tři ministři a i samotný Temer je podezřelý z uplácení. Rousseffové se však korupce za vinu neklade. Nezabránila prý tomu, aby ekonomové označili brazilské hospodářství za prosperující, když upadalo. Tak si prý pomohla ke druhému zvolení.

Jaký byl skutečný stav brazilské ekonomiky, nemusela prezidentka vůbec vědět. Ve vyspělých zemích začala recese ustupovat a v Brazílii teprve nabývala na síle. Mnozí ekonomové měli důvod zastírat pravý stav věcí, neboť kamuflované úspěchy napomáhaly udržovat vysokou míru korupce.

Logo

Ztratila důvěru k vládnutí

Podle právníků, kteří ji obhajují, není to, co se jí klade za vinu, mezi důvody, jež mohou vést k odvolání legitimně zvolené prezidentky. Na druhou stranu, její odpůrci argumentují tím, že ztratila důvěru k vládnutí a přivedla zemi do neštěstí. Tím je myšlena špatná hospodářská situace, ta se však odvoláním prezidentky nezmění.

Po jejím odvolání by se podle ústavy měl stát hlavou státu do konce volebního období v roce 2018 viceprezident Temer. Průzkumy však ukazují, že 60 % Brazilců by nejraději šla k novým prezidentským volbám ihned.

Dilma Rousseffová se svého mandátu nechce vzdát. Říká, že se žádného zločinu nedopustila a stávající situaci označila za puč. Nic z toho, co se dnes v Brazílii děje, nepřispívá k prosperitě a demokratickému vývoji.

autor: Karel Wichs
Spustit audio