Karel Wichs: Britsko-argentinské usmíření?

22. září 2016

Argentinský prezident Mauricio Macri odletěl do New Yorku na Valné shromáždění OSN, aby se tam mimo jiné setkal s britskou premiérkou Theresií Mayovou.

Chtějí spolu potvrdit výsledky jednání, která měli v Buenos Aires jejich podřízení a nastínit, jak by měla pokračovat. Konkrétně se jedná o Malvíny, nebo chcete-li Falklandy, jež byly předmětem vzájemné a nikdy nevyhlášené války.

V roce 1982 se pučističtí generálové pokusili dobýt na Britech Falklandské ostrovy, jež leží v jižním Atlantiku asi 500 kilometrů od argentinské pevniny. Hlavním důvodem bylo posílit svou vládu, jejíž popularita mezi Argentinci stále klesala.

Námořnictvo a letectvo Británie, které proti Argentině vyslala tehdejší premiérka Margret Thacherová, celkem hladce zvítězily. To uspíšilo konec vojenské junty, jež padla o rok později.

V průběhu let se Argentina oficiálně vzdala nároku na Falklandy a normalizovala své vztahy s Británií, ale o spolupráci v oblasti souostroví neprojevila zájem ani jedna strana.

Letecké spojení s Argentinou nebo Brazílií?

Muselo uplynout 34 let a padnout v obou zemích několik vlád, než si mohli letos zvolení Mayová a Macri sjednat schůzku v New Yorku, aby jednali o možné spolupráci v oblasti Falkland. Jejich setkání je pouze začátkem dlouhé cesty, která může vést ke stabilnější kooperaci.

Válka o Falklandy

Falklandy jsou sice malé rozlohou, mají pouhých 12 100 kilometrů čtverečních, na nichž žije necelých tři tisíce obyvatel, ale jsou zámořským územím Velké Británie s vlastní měnou. Jejich strategický význam v moderní době poněkud pohasl, ale v jižním Pacifiku prospektoři nalezli obrovské zásoby ropy.

Střízlivé odhady hovoří o 60 miliardách barelů. Britské firmy tam začaly těžit také zemní plyn. Potíž je v tom, že velká část těchto nalezišť se nachází v pobřežních vodách Argentiny.

Argentinské zákony nedovolují zahraničním společnostem těžit ropu zároveň v jižním Atlantiku i v Argentině. Pokud nebudou zrušeny, samospráva souostroví nechce dovolit, aby se obnovilo letecké spojení mezi Argentinou a Falklandami.

Londýn zatím podporuje Falklandy, jež navrhují jednat o leteckém spojení se vzdálenější Brazílií. Ta však podobně jako většina jihoamerických zemí v otázce Malvín podporuje Argentinu. Cesta k dohodě bude ještě dlouhá, ale důležité je, že už na ni obě země vykročily.

autor: Karel Wichs
Spustit audio