Karel Wichs: Co je příčinou nebývalého politického patu ve Španělsku?

5. září 2016

Tento týden diskutuje vedení španělských socialistů, jak postupovat dál po nezdařeném pokusu lidovců nastolit znovu svou vládu. Ti už déle než osm měsíců řídí stát v udržovacím režimu.

Nesmí prakticky vůbec nic, ani předkládat nové zákony, ani navrhovat nový státní rozpočet. Stát má k dispozici peníze naplánované v roce 2014 na minulý rok. A rozložení politických sil dává jen malou naději, že by to mohlo být napřesrok jinak.

Po fiasku, které utrpěli minulý týden lidovci, když parlament neschválil jejich vládu, ozval se jejich předseda a předseda kabinetu Manuel Rajoy, že i příště bude kandidovat na premiéra. To bude nejspíš po nových volbách v prosinci, protože král prohlásil, že už nedá nikomu příležitost ucházet se o vládu, pokud nebude jasné, že zvítězí.

Podle stávající Ústavy by se nové volby měly konat 25. prosince, což je v katolickém Španělsku problém, a byl by i jinde v Evropě. Socialistická strana osočila lidovce, že právě k tomuto datu směřovali, protože k urnám pětadvacátého přijdou hlavně jejich voliči.

Lidovci však kontrovali tím, že podporují změnu Ústavy, aby se zkrátily termíny příprav voleb, jak to požaduje většina parlamentních stran.

Štafáž ve volebním divadýlku

V takovém případě by se konaly 18. prosince. Ústavní soudci však pochybují, že by se změna dala letos stihnout. Otázka je, jestli právě s tím lidovci nepočítají. Mnozí Španělé si to myslí.

Král prohlásil, že už nedá nikomu příležitost ucházet se o vládu, pokud nebude jasné, že zvítězí

Třetí nejsilnější parlamentní silou je nedávno založené uskupení levicových stran Podemos, stojící nalevo od socialistů. Chtělo po socialistech převzít prapor levice, ale neúspěch v posledních volbách způsobil pokles jejich ambicí. A tak jenom předkládají socialistům různé návrhy, ti je však odmítají.

Ciudadanos, čtvrtá nejvíc zastoupená strana v parlamentu, se tváří státotvorně. Vznikla jako nesouhlas s politikou tradičních stran a ideově stojí mezi středovými lidovci a mírně levicovými socialisty.

S cílem nenechat Španělsko bez řádně zvolené vlády se jednou přidala k socialistům, podruhé k lidovcům. Nyní prohlašuje, že už nechce dělat štafáž ve volebním divadýlku a vstoupí pouze do koalice, která bude mít nadpoloviční většinu v parlamentu.

Socialisté tento týden zřejmě navrhnou vytvořit koalici proti lidovcům.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.