Karel Wichs: Lusitánský expremiér je konečně ve vazbě

24. listopad 2014

Než se dostal José Sócrates o víkendu do vazby, uplynulo dlouhých 10 let. Vysvětlením může být, že do roku 2011 byl premiérem Portugalska. Ani teď není jisté, že bude odsouzen.

Soud zjistil, že Sócrates ještě jako ministr životního prostředí dostal úplatek za zprostředkování prodeje lukrativního pozemku ze státního fondu. Trestný čin, který se odehrál v letech 1999 až 2002 byl však promlčený.

Přesto premiér odstoupil v roce 2011 v polovině svého mandátu. Na základě jeho odchodu se zastavilo vyšetřování podivných okolností, za nichž Sócrates získal vysokoškolský diplom.

Když se začala rýsovat další korupce, do níž měl být zapleten, přesídlil do Francie. Náhoda tomu chtěla, že všechny elektronické důkazy, nahrávky, fotografie a podobně byly vymazány.

Čtěte také

V další úplatkářské aféře bylo odsouzeno na 30 osob, mezi nimi i ministr z dob jeho premiérování, jakož i několik jeho osobních přátel. Tehdy se ještě Sócrates zatčení vyhnul.

Během svého premiérského mandátu prosadil, aby lidé, kteří si převedou do Portugalska nejméně půl milionu eur, nemuseli nic platit. A také že se nebude pátrat, jak tyto peníze získali.

Lusitánský expremiér José Sócrates je ve vazbě

Sócrates argumentoval, že tímto způsobem přitečou v době krize do země tolik potřebné finanční prostředky. Byl to i způsob, jak vyprat nelegální peníze.

Týdeník Sol letos v létě objevil šokující skutečnost. José Sócrates si ze Švýcarska převedl 20 milionů eur. Podle Diaro Económico to byly jen tři miliony, ale i to je úctyhodná suma. Zejména když před třemi lety tvrdil, že si musel půjčit v bance, aby si mohl v Paříži pronajmout byt. A že má pouze jedno konto.

Ukázalo se, že žil v nejbohatší pařížské čtvrti. Zmíněné miliony uložil přes nastrčenou osobu v bance svého přítele Ricarda Salgada, dnes už zatčeného bývalého šéfa banky Espíritu Santo.

V neděli začal 57letý rozvedený exministr Sócrates vypovídat před vyšetřujícím soudcem. Snaží se ho přesvědčit, že původ oněch milionů je tak křišťálový, že ani křišťálovější nemůže být.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.