Karel Wichs: Námluvy mezi Kubou a USA vrcholí

7. červenec 2015

Diplomatická jednání mezi USA a Kubou mají tento měsíc vyvrcholit vzájemným otevřením ambasád. V obou případech budou k tomuto účelu použity budovy zájmových sekcí, které fungují ve vzájemných stycích už od roku 1977.

Kubánská strana od počátku jednání v prosinci minulého roku podmiňovala obnovení diplomatických styků řadou ústupků ze strany Washingtonu.

Požadovala mimo jiné zrušit embargo ostrova, zastavit rozhlasové a televizní vysílání, které považuje za podvratné, a návrat vojenské základny Guantánamo do rukou Havany.


Nic z toho Barack Obama neslíbil. V některých případech ani nemohl, neboť jsou v kompetenci Kongresu, kde opoziční republikáni proti takovým ústupkům vystupují. Přesto Havana s navázáním styků souhlasí.

Obama vysvětluje svou aktivitu vůči Kubě hlavně tím, že 54leté nepřátelství nepřineslo očekávanou demokratizaci poměrů na ostrově. To je pravda, ale ani během dosavadních jednání nepřestal režim potlačovat kubánské oponenty.

Čtěte také

Disident Yuri Valleo vypověděl, co se mu v červnu přihodilo: „Agent státní bezpečnosti mě srazil na kolena, přiložil mi pistoli k šíji a vykřikl: Teď víš, co se ti stane, když budeš chodit do kostela Svaté Rity.“

Přesto Washington s navázáním styků souhlasí. A Obama vysvětluje, že Bílý dům bude i napříště upozorňovat na potlačování lidských práv na ostrově.

Barack Obama. Američané mají určitě zájem na zdravé evropské ekonomice, ale nemohou rozhodnout, jak si bude řecký lid řídit své věci

Jak Washington, tak Havana potřebují hmatatelný úspěch. Navázání diplomatických styků jím zcela jistě je.

Spojené státy jsou před prezidentskými volbami a vládnoucí demokraté zatím moc úspěchů nezaznamenali. Obamu také tlačí poměrně silní lobbisté, kteří vidí na Kubě příležitost k velkým obchodům. Bojí se, aby jim je nevyfoukli konkurenti z EU.

Kubánský režim zase potřebuje legalizovat svou existenci na kontinentě. Připravuje se tak na období po odchodu bratří Castrů.

I kdyby v USA ve volbách vyhráli republikáni, bylo by pro ně obtížné znovu rozvázat s Kubou diplomatické styky. Koordinátor Křesťanského hnutí za osvobození Eduardo Cardet uvádí další argument: „Po kolapsu Venezuely hledá kubánský režim nové finanční zdroje.“

A tak 20. července naváží obě země diplomatické styky, i kdyby čert na koze jezdil.

autor: Karel Wichs
Spustit audio