Karel Wichs: Po opakovaných volbách se formuje nová španělská vláda

27. červenec 2016

Tento týden přijme španělský král Filip VI. představitele všech parlamentních stran. Musí z nich vybrat jednoho, kterého pověří, aby se pokusil sestavit novou vládu.

Těch stran je čtrnáct a jejich zástupci budou přicházet do královského paláce Zarzuela v pořadí podle počtu získaných křesel. Některé komentáře sarkasticky konstatují, že král bude mít snadnou úlohu, protože už všechny aktéry zná osobně i jejich představy o budoucí vládě.

Tentokrát se o vedení státu hlásí více než kdy jindy strana lidová. Oproti předchozím volbám posílila o 14 poslanců, ale ani tentokrát nezískala nadpoloviční většinu z 350 křesel, jak bývalo dříve zvykem. Poprvé v historii demokratického Španělska musí vytvořit koalici.

Předseda lidovců a dosluhující premiér Mariano Rajoy prohlásil: „Chceme vládnout, tak nám to umožněte. Druhého srpna předložím parlamentu návrh nové vlády.“ Je si jist, že ho král pověří sestavením vlády.

Další volby v listopadu?

Zatím se Rajoyovi podařilo dojednat předběžné spojenectví s novou stranou středových Ciudadanos, i když ta od prosincových voleb ztratila osm křesel. Spolu obsadili pět z devíti nejdůležitějších míst v předsednictvu parlamentu. Porušili přitom nepsané a dosud dodržované pravidlo, že předsedou parlamentu má být člověk z jiné strany než premiér.

Logo

Předpokládá se totiž, že premiérem bude opět Mariano Rajoy, i když se to nelíbí nacionalistickým stranám. V minulosti nepřistoupil ani na drobné ústupky, jež navrhovala druhá tradiční strana socialistů. Teď ale Rajoy na jejich poslance spoléhá, protože v koalici se Ciudadanos nedá dohromady nadpoloviční většinu.

Ostatně ani ti nejsou ještě spokojeni. Chtějí s lidovci vyjednat reformu volebních zákonů. Počet křesel dnes neodpovídá procentu volebních hlasů. Systém dává přednost velkým stranám. Bez reformy není další dohoda možná, říkají zástupci Ciudadanos.

Nejpevnější koalice by byla se socialisty, i když ti přišli o pět křesel. Dohoda ale nepřipadá v úvahu, neboť v koalici by obě strany ztratily svou důvěryhodnost.

Lze předpokládat, že koncem týdne pověří král lidovce Rajoye sestavením vlády. Je ovšem otázka, zda mu ji parlament schválí, když nenavrhne konkrétní reformy. Někteří politici se už nechali slyšet, že by příští volby mohly být v listopadu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio