Karel Wichs: Portugalsko sází na obnovitelné zdroje energie

24. květen 2016

Portugalsko dokázalo jako první na světě zajišťovat po čtyři dny veškerou energetickou potřebu země z obnovitelných zdrojů. Bylo to oznámeno koncem minulého týdne v Lisabonu.

Významné je, že se tak stalo od neděle do středy, tedy i v pracovní dny, kdy naplno funguje průmysl. Ten zaměstnává 30 procent práceschopného obyvatelstva.

Pro srovnání: 60 procent jich pracuje ve službách a zbytek v zemědělství. Světová banka udává, že podle HDP je Portugalsko 30. největší ekonomikou světa.

V mnohém je srovnatelné s Českou republikou. V počtu obyvatel, v rozloze a konec konců i v ceně energií pro domácnosti. V obou zemích za ně občané platí o něco méně než je průměr v Evropské unii. Portugalsko však dlouhodobě buduje systém spotřeby energií z obnovitelných zdrojů. Ani není divu: má nedostatek uhlí i ropy. Úsilí jeho vlád nyní přináší první plody.

Tři čtvrtiny energetické produkce Portugalska dnes pochází z obnovitelných zdrojů. Konkrétně 44 procent z vodních elektráren, 26 procent z větrných mlýnů, 4 procenta zastupuje biomasa a jedno solární energie.

Sahara pro Evropu

Francisco Ferreira, předseda nevládní organizace ZERO pro životní prostředí tvrdí, že Portugalci podporují zejména rozvoj větrných mlýnů, a to i na moři. Květnová klimatická situace umožnila, že země mohla po tak dlouhou dobu využívat výhradě obnovitelné zdroje.

Palestinská solární elektrárna ve městě Túbás na Západním břehu Jordánu, která vznikla díky české rozvojové pomoci

Možnosti rozvoje spočívají ve využití solární energie. V této souvislosti se zmiňuje Sahara, která by byla schopna zásobovat celou Evropu. Technicky je to prý zvládnutý úkol, ztráta přenosu energie by činila pouhé dvě procenta.

Výstavba sítě by dala zaměstnání mnoha lidem, umožnila by rozkvět severní Afriky. Problém je ale politický a bezpečnostní. V době klimatických změn to však představuje naději.

Mezitím Portugalsko sází na rozšíření stávajících obnovitelných zdrojů. A začíná budovat elektrárny využívající mořské vlny. První má být hotová příští rok a po zkušebním období přibudou další.

Některé evropské země jako například Německo nebo Dánsko se už pokoušely zásobovat zemi výhradně z obnovitelných zdrojů. Dokázaly to však jen po několik hodin.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.