Karel Wichs: Přinese nová dohoda mír v dlouhém kolumbijském konfliktu?

29. srpen 2016

Před několika dny vstoupila v platnost první část mírové dohody mezi FARC Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie a tamní vládou.

Konkrétně jde o trvalé příměří s důrazem na slůvko trvalé, neboť příměří bylo během 52 let bojů několik. Nejdůležitější kroky však teprve přijdou. Příslušníci FARC budou o dohodě hlasovat na své 10. celostátní konferenci a schválit ji musí i kolumbijský kongres.

Předpokládá se, že na obou místech hladce projde. Problémy můžou nastat 2. října, kdy se k ní v plebiscitu vyjádří kolumbijští voliči.

Nebudou hlasovat, zda se má pokračovat ve válce, ale jestli souhlasí s dojednanými podmínkami. Do té doby se FARC nevzdá svých zbraní, ty budou deponovány ve skladištích pod dohledem OSN.

Povstalci - někteří jim v Kolumbii říkají revolucionáři, jiní partyzáni nebo taky banditi a kriminálníci – automaticky získají po dvě volební období v obou komorách kongresu po pěti křeslech. Můžou jich však získat víc, pokud u voličů uspějí.

V Kolumbii mír nebude

Kromě toho FARC dostane od státu dva a půl milionu dolarů na vybudování své politické strany. Dohoda také obsahuje ustanovení o zřízení zvláštního soudu, který se bude zabývat nepotrestanými zločiny spáchanými během dlouhých let války.

FARC se nevzdá svých zbraní, ty budou deponovány ve skladištích pod dohledem OSN

Je třeba mít na paměti, že v ní zahynulo na 270 tisíc osob a sedm milionů Kolumbijců bylo vyhnáno ze svých domovů. Souzeni budou jenom ti, kteří se dopustili válečných zločinů, takže většina bojovníků projde očišťovacím procesem bez trestu.

Je jasné, že podmínky dohody, kterých je mnohem víc, se nelíbí každému. Někteří soudí, že se povstalcům vychází příliš vstříc. Nesouhlasí ani ti, kteří v minulosti bojovali proti FARC v různých polovojenských jednotkách a nyní mohou být souzeni taky.

Další odpůrci smlouvy se rekrutují z řad zastánců bývalého prezidenta Álvara Uribeho, kteří prosazují vůči příslušníkům FARC tvrdou ruku. Jestli v říjnovém plebiscitu zvítězí NE podmínkám mírové dohody, budou promarněny čtyři roky jednání.

I když všechno dobře dopadne a mezi vládou a FARC zavládne mír, nenastane v Kolumbii klid. V zemi operuje několik dalších organizací, od těch revolučních až po čistě kriminální. Žádná z nich však není tak velká jako FARC.

autor: Karel Wichs
Spustit audio