Karel Wichs: Skotsko ve Španělsku

22. září 2014

Během víkendu se snad všechny španělské politické strany a hnutí vyjádřily k výsledkům skotského referenda. Vyjádření jsou důležitá vzhledem k separatistické snaze Katalánců. Je jich však několik desítek, takže jen ta nejzajímavější.

Lidová strana ústy španělského premiéra Mariana Rajoye vyzdvihla skutečnost, že se skotští voliči vyslovili pro setrvání v Británii. Zcela pominul fakt, že vláda v Londýně referendum povolila, což mu katalánští nacionalisté samozřejmě vytkli. A také to, že nevystoupil na tiskové konferenci, nýbrž že do médií zaslal své vyjádření na videu.

Generální tajemník socialistů v opozici Pedro Sánchez vyzval Rajoye k větší odvaze a katalánského autonomního premiéra Artura Mase k větší soudnosti. Prohlásil, že si neumí představit žádného španělského politika, který by vědomě postupoval nelegálně. „Všeho lze dosáhnout,“ řekl, „ v rámci stávajících zákonů.“ Socialisté navrhují federativní uspořádání podobné tomu, jaké funguje v Německu či ve Spojených státech.

Čtěte také

Premiér Artur Mas zdůraznil právo Katalánců postupovat stejně jako ve Skotsku. Legitimitou svého postupu se nezabýval. Po skotském referendu schválil katalánský parlament konání vlastního referenda na 9. listopadu.

Celý víkend se čekalo, že rozhodnutí parlamentu vyjde v katalánském Oficiálním deníku. Teprve potom může premiér Mas vyhlásit datum referenda. Nic z toho se zatím nestalo. Mas hraje o čas. V úterý by měl premiér Rajoy odletět na pětidenní dlouhodobě plánovanou návštěvu Číny. Ta je pro Španělsko důležitá z ekonomického hlediska.

Španělský ministr vnitra Manuel García-Margallo

K tématu se taky vyjádřil španělský ministr vnitra Manuel García-Margallo. Naznačil postup madridské vlády 10. listopadu, den po referendu. Podle článku 155 španělské ústavy by mohla centrální vláda řídit Katalánsko prostřednictvím rozkazů. „Všechno je možné a jsou věci, které nelze brát zpět,“ řekl.

Federativní uspořádání navrhované socialisty se může uskutečnit, jen kdyby se dostali k moci. Vládnoucí lidovci jsou neoblomní, nechtějí nic měnit. Socialisté proto v pondělí navrhli celošpanělské referendum o odtržení Katalánska. V něm by separatisté určitě nezvítězili.

autor: Karel Wichs
Spustit audio