Karel Wichs: Svět a přírodní katastrofy. V Chile se znovu probudila sopka Calbuco

27. duben 2015

Výbuch sopky v Chile se dostal do stínu tragického zemětřesení v Nepálu, odkud je hlášeno už tisíce obětí. V obou případech jde o nepředvídanou ukázku, jak velké umí být síly zemských živlů, i když po erupci vulkánu Calbuco není hlášen nikdo mrtvý. Pouze jeden nezvěstný horolezec.

To má několik příčin. Sopka Calbuco leží v jižním Chile, které není zdaleka tak hustě osídleno jako okolí epicentra zemětřesení v Nepálu. Druhým důvodem je technická i fyzická připravenost chilských občanů na řádění živlů.

Zabydlená oblast je za normálních okolností elektrifikovaná a dostupná dopravními prostředky.

Žil jsem nějaký čas v Chile a viděl jsem, že lidé jsou od dětství po celý život cvičeni, jak se mají chovat, aby přežili při zemětřeseních, erupcích vulkánů, záplavách či méně častých cunami.

Všechny tyhle pohromy sužují zemi se železnou pravidelností. Chile je však na rozdíl od chudého Nepálu relativně bohatou rozvojovou zemí.

Čtěte také

Přesto… Když v Andách tají ledy, přetékají řeky a vylévají se z břehů. Zaplavují celé oblasti. A kde to podmínky dovolí, vznikají hory bláta, které vnikají do lidských obydlí. Letos v chilském létě takto na severu zahynulo několik desítek lidí.

Začátkem 90. let se v Chile rozmohla kriminalita. Jednou v noci mě probudil podivný šramot. Vzal jsem basebalovou pálku a šel se podívat. Nikoho jsem nenašel. Asi utekli.

Po erupci vulkánu Calbuco není hlášen nikdo mrtvý. Pouze jeden nezvěstný horolezec

Ráno jsem se v novinách dočetl, že mě neprobudili zloději, ale zemětřesení. Chile leží na styku dvou zemských desek.

Patří taky mezi pět oblastí nejvíce ohrožených sopkami. Na jeho území se nachází 95 činných sopek. Na světě je jich na 1500. Těch vyhaslých je mnohem víc.

Těžko určit, které mají být draze monitorovány. Sopka Calbuco poklidně odpočívala 40 let. Ve Spojených státech kontrolují všech 130 sopek, které považují za aktivní.

I když vulkanologové očekávají další erupci Calbuca, nepředpokládají, že je to pokračovatel vulkánu Tambora. Jeho probuzení v roce 1815 v Indonésii způsobilo celosvětovou katastrofu.

Následující rok byl po celém světě kvůli spadu popílku studený, neúrodný, plný nemocí a předčasných úmrtí. Podle vědců dochází k takové supererupci jednou za dvě až tři století.

autor: Karel Wichs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.