Libor Dvořák: Chování ruských hokejistů po finálové prohře bylo ostudné

18. květen 2015

Když ruská hokejová sborná včera přiletěla na moskevské letiště Vnukovo-3, údajně na ni nečekal ani jediný fanoušek.

Co ale ruské hokejisty rozhodně čeká, je zkoumání jejich skandálního postupu po drtivé finálové prohře 1:6 s vysoce favorizovanou Kanadou.

Jak známo, nejdříve větší část týmu a posléze všichni ruští hráči z ledu odešli, aniž během vyhlášení vítězů celého šampionátu vyslechli kanadskou hymnu.

„Zůstaňte!“ prosil údajně své spoluhráče Alexandr Ovečkin, který do Prahy přiletěl na poslední chvíli a zřejmě se snažil vnuknout dalším kolegům – také na poslední chvíli – zásady fair play, jež jsou v anglosaském světě, kde profesionálně působí, naprosto běžné. Želbohu nepochodil.

Zatím nepotvrzené informace přitom uvádějí, že tým k odchodu z ledové plochy přiměl současný trenér sborné Oleg Znarok, který prý prohry s Kanaďany a Američany tradičně nese velmi bolestiplně.

Čtěte také

Představitelé ruské Federace ledního hokeje přitom rovnou připouštějí, že „jen tak se z ledu vypařit nejde, protože jsou tu lidé, kteří jsou za podobný postup přímo odpovědní, takže bude třeba se v celé situaci zorientovat“.

Méně úhořovitý přístup k jednání ruského reprezentačního týmu než právě citovaný mluvčí Larin volil předseda zmíněné ruské hokejové federace, slavný ruský internacionál a legendární brankář Vladislav Treťjak, který bez obalu řekl, že „domáhat se zlata jako jediného možného výsledku podobného turnaje je volání po sovětských časech“.

Zklamaní ruští hokejisté po prohraném finále s Kanadou

Vášně mírnil i ruský ministr sportu Vitalij Mutko, který ovšem zároveň bez obalu prohlásil, že vedení týmu přímo na místě mělo udělat vše pro to, aby se něco takového nestalo.

Reagoval tak na prohlášení některých hráčů i managementu mužstva, že šlo o chybu organizátorů a že hráči nevěděli, co mají dělat.

Vskutku směšná argumentace, když si uvědomíme, že všichni ruští hráči v Praze byli zkušení hokejisté, kteří zavedené zvyklosti při zápasech jakékoli úrovně velmi dobře znají.

Čtěte také

Úplně by stačilo je respektovat a zbytečně se nepasovat do role hokejových buranů, kteří se Rusku postarali o další mezinárodní ostudu. Jako by ta na Ukrajině nestačila…

Zbývá už jen položit si otázku, proč se mužstvu uznávané světové hokejové velmoci něco podobného mohlo stát.

Jedním z pravděpodobných vysvětlení kromě čistě sportovní rivality je přímo chorobná ruská psychóza ruského triumfu v čemkoli, jejímiž svědky jsme právě byli ve dnech oslav 70. výročí konce války a která se v Rusku nejenže nepotlačuje, což by bylo nanejvýš rozumné, ale naopak, a to na vrcholné státní úrovni, podporuje, ba téměř bičuje.

Čím dříve Rusové pochopí, že na mezinárodní aréně je podobná snaha nejen kontraproduktivní, ale přímo nepřijatelná, tím líp – hlavně pro ně samotné.

Vlajky prvních tří týmů při medailovém ceremoniálu letošního mistrovství světa
autor: ldo
Spustit audio